Tri dokonalé recepty s medvedím cesnakom, po ktorých sa len tak zapráši

Sezóna medvedieho cesnaku prináša do našich kuchýň príležitosti na skúšanie nových receptov. My k nim pridávame aj tip, ako ušetriť v ...

Sezóna medvedieho cesnaku prináša do našich kuchýň príležitosti na skúšanie nových receptov. My k nim pridávame aj tip, ako ušetriť v kuchyni kopec času.

Fotogaléria

Medvedí cesnak je vraj prvá bylinka, ktorú medveď zožerie, keď sa zobudí zo zimného spánku. Dlhé zelené listy majú protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, je bohatá na antioxidanty a minerály, vitamín C, vitamíny skupiny B, selén, draslík, železo. Pomáha zmierňovať bolesti hlavy, čistí zahlienené pľúca a priedušky, znižuje krvný tlak, posilňuje imunitu a má mnoho ďalších skvelých účinkov pre zdravie. V kuchyni sa cesnak medvedí používa najčastejšie na výrobu pesta a nátierok. Kedysi ste si za ním museli zájsť do lesa, dnes ho už kúpite aj v známych potravinových reťazcoch.

Bardejovčanka Eva Jacková je vo svojom okolí vychýrená pekárka a cukrárka. „Príroda je môj druhý domov, takže čerstvý medvedí cesnak v mojich receptoch nemôže chýbať. Rada sa nechávam inšpirovať foodblogermi Coolinármi. Spája nás spoločná vášeň pre pečenie, aj značka Sencor, s ktorou pracujeme, hoci každý v inej oblasti,“ hovorí predajkyňa Evka z bardejovského PLANEO.

Vybrala pre vás tri recepty, ktoré určite stoja za ochutnanie a pridáva aj vlastný tip na kuchynského pomocník, ktorý by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. „Multifunkčný kuchynský robot mi ušetrí kopec času. Načo sa mám trápiť s miesením cesta alebo šľahaním krému, keď robot to spraví oveľa rýchlejšie? Kým on pracuje, ja pripravujem niečo ďalšie a jedlo je pripravené rýchlejšie. Robot Sencor STM má 6-ročnú garanciu na motor a zastúpi v kuchyni hneď niekoľko spotrebičov. A čo sa mne osobne na ňom páči je, že sa dá farebne zladiť s ďalšími spotrebičmi Sencor,“ vyzdvihuje prednosti multifunkčného kuchynského robotníka energická dáma z predajne PLANEO.

Evkin tip: Aj tento robot môžete teraz kúpiť v PLANEO na splátky lacnejšie, než v hotovosti. Kliknite SEM a zistíte, ako

Pagáče s medvedím cesnakom od Coolinárov

Klasické pagáče pozná každý. Ale čo tak skúsiť pagáče s medvedím cesnakom? Prípadné obavy z kysnutého prekladaného cesta môžete rovno zahodiť, pretože Coolinári vám vo fotorecepte ukážu, ako na to, aby sa pagáčiky podarili.

Pesto z medvedieho cesnaku podľa Coolinárov

Čerstvé pesto je vďačný produkt, ktorý vás zachráni, keď už neviete, čo variť. Stačí spraviť cestoviny a kým sa uvaria, rozmixujte 70 g medvedieho cesnaku, 50 g olivového oleja, 15 g píniových orieškov, 10 g parmezánu, kôru z ½ chemicky neošetreného citróna, soľ, mleté čierne korenie a ak chcete, môžete pridať aj pár lístkov bazalky. Potom už len pesto zmiešajte s cestovinami a máte to. Čo zvýši, môžete využiť napríklad do bryndzovej pomazánky alebo ako nátierku na hrianku.

Chlieb s medvedím cesnakom

Tretím Coolinárskym receptom je cibuľový chlieb s medvedím cesnakom. Postup je jednoduchý, stačí ísť krok za krokom podľa receptu a chrumkavý voňavý chlebík sa vám určite podarí. Coolinári ho odporúčajú s vajíčkovou nátierkou, nám chutil aj s už spomínaným pestom.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk