Obľúbené sladké šťavnaté ovocie sa pestuje prakticky na všetkých tropických a teplejších subtropických častiach sveta. Pri jeho mene sa vám určite do úst nahrnuli slinky.
Fotogaléria
Celá rastlina ananásu má viacero využití. Od potravinárskeho, cez textilný, kozmetický a farmakologický priemysel až po poľnohospodárstvo. Nás bude ale zaujímať samotný plod plný zdraviu prospešných látok. Sladká zrelá dužina obsahuje veľa vitamínov (skupiny A, skupiny B, C a E), minerálov (draslík, mangán, železo…) a aminokyselín.
Ananás je síce nízkokalorický, ale má vysoký obsah fruktózy. Priemerné hodnoty na plod sú 0,4 % bielkovín, 0,1 % tuku, 11,6 % sacharidov, 0,4 % vlákniny a 0,1 % minerálnych látok. Priemerná energetická hodnota je cca 205 kJ/100 g dužniny.
Ako ananás pomáha nášmu telu?
- Vďaka enzýmu bromelínu nám uľahčuje trávenie, pretože lepšie rozkladá potravu. Bromelín zároveň v tele pôsobí aj protizápalovo (hlavne u kĺbov a svalov). Pozor, nachádza sa len v surovom plode, pri jeho tepelnej úprave (napr. hawai pizza) sa stráca.
- Má silný močopudný účinok, čím zbavuje telo prebytočnej vody. Diuretiká (rôzne druhy bylín a ovocia) detoxikujú organizmus, čím poskytujú vhodnú prevenciu pred problémami s obličkami.