Neberte OBLIČKOVÉ kamene na ľahkú váhu: Ako im predísť, príznaky ich prítomnosti a aj to, kedy je potrebná okamžitá LEKÁRSKA pomoc

Bohužiaľ sa jedná o pomerne častú diagnózu. Hoci obličkové kamene častejšie postihujú mužov, ani ženy nie sú voči nim imúnne. Sú bolestivé ...

Bohužiaľ sa jedná o pomerne častú diagnózu. Hoci obličkové kamene častejšie postihujú mužov, ani ženy nie sú voči nim imúnne. Sú bolestivé a nie je ľahké ich identifikovať.

Fotogaléria

Podľa štatistík vedia potrápiť cca 3 percentá svetovej populácie, a buďte rady, ak ich nespoznáte osobne. Veľmi malé obličkové kamene (ako zrnká piesku) môžu byť odplavené močom nepozorovane z tela von, ale tie väčšie (drobný štrk až malá loptička) vedia niekedy pekelne potrápiť.

Obličky patria k našim najdôležitejším orgánom. Filtrujú a čistia krv, odstraňujú toxíny, odpadové produkty a prebytočné tekutiny z tela. Ak je ich funkcia optimálna, škodlivé látky sa vylučujú močom. Ak sa niečo naruší, v moči sa objaví priveľa minerálov, ktoré sa môžu vyzrážať.

Viete, kedy pracujú vaše orgány NAJAKTÍVNEJŠIE? Zistite, ako funguje srdce, obličky či žlčník a využite to vo svoj prospech Zobraziť článok

Podľa nasledujúcich príznakov môžete identifikovať prítomnosť nepríjemných obličkových kameňov:

Močenie

Je bolestivé, pálivé a čoskoro po vyprázdnení máte pocit, že musíte ísť opäť. Na prvý pohľad to vyzerá ako infekcia dolných močových ciest (liečia sa antibiotikami). Môže ale nemusí. Ak väčší obličkový kameň blokuje močovú rúru, môže spomaliť alebo výrazne obmedziť prúd moču, ktorý je zrazu slabý.

Moč býva väčšinou zakalený, spenený a nadmerne zapácha (ten zdravý je číry a bez zápachu). Často sa počas prítomnosti krvi môže zmeniť aj jeho farba - od ružovej, cez červenú až po hnedú.  

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});