Ako spoznať v online priestore ľudí trpiacich DEPRESIOU: Aké príspevky, témy uverejňujú? A tento emotikon používajú NAJČASTEJŠIE

Téma duševného zdravia naberá v ostatných rokoch v obrátkach. Po priznaní problémov spomedzi svetových celebrít sa o depresii či úzkosti ...

Téma duševného zdravia naberá v ostatných rokoch v obrátkach. Po priznaní problémov spomedzi svetových celebrít sa o depresii či úzkosti rozhovorili aj bežní ľudia. Možno sú medzi nimi aj vaši susedia, kolegovia či kamaráti.

Fotogaléria

Na prvý pohľad psychické problémy väčšinou ťažko na niekom zbadáte, ale podľa jeho príspevkoch na internete to údajne možné je. To aspoň tvrdia brazílski univerzitní odborníci zo Sao Paulo, ktorí si na pomoc pri textoch zo sociálnej siete Twitter privolali umelú inteligenciu. Podľa nich, totiž depresiou trpiaci človek píše trochu inak. Závery ich štúdie uverejnil časopis Language Resources and Evaluation aj web news.medical.net.

Heath Ledger
Zúfalý a úplne vyčerpaný: Posledné dni Heatha Ledgera sprevádzala obrovská beznádej, týmto všetkým si prechádzal Zobraziť článok

Najprv si výskumníci vytvorili databázu s názvom SetembroBR. Pomenovanie je odkazom na Žltý september, kampaň na zvyšovanie povedomia a prevenciu samovrážd, a súvisí aj s časom zberu údajov pre túto štúdiu. Databáza obsahovala texty v portugalčine, ako aj informácie o 3900 používateľov Twitteru, u ktorých boli pred prieskumom diagnostikované problémy s duševným zdravím.

Zozbierali tiež tweety od priateľov a sledovateľov, aby hľadali, či ľudia s duševnými poruchami majú tendenciu sledovať určité stránky (tematické diskusné fóra, influencerov a celebrity, ktoré verejne priznali depresiu).

"Títo ľudia sa navzájom priťahujú. Majú spoločné záujmy," uviedol profesor Ivandre Paraboni z Centra pre umelú inteligenciu (C4AI), a inžinierskeho výskumného centra (ERC) založeného FAPESP a IBM Brazil v USP. Ďalej vedci z ich textov zmazali hashtagy, hyperlinky, emotikony a neštandardné znaky a vyhodnotenie nechali na umelú inteligenciu. Čo zistili?

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});