Vďaka svojim priaznivým účinkom chráni pečeň, stimuluje trávenie a znižuje chuť do jedla. Pravdou je, že v našich končinách sa využíva len veľmi ojedinele.
Domáca príprava artičokového čaju (podľa masterclass.com)
1. Vyberte si čerstvé artičoky, ktoré by mali byť tesne zavreté (nie otvorené ako rozkvitnutá kvetina). Odstráňte hrubú stonku a dobre ich umyte.
2. Do hrnca dajte variť vodu. Na jeden kus artičoku stačí asi liter vody. Pri troch hlavičkách cca 3,8 litra vody (jeden galón).
3. Pridajte artičok a na odokrytom hrnci priveďte vodu do varu. Keď zovrie, znížte teplotu na mierny var a prikryte pokrievkou. Ďalej pomaly varte hodinu.
4. Po uvarení vyberte artičok z vody a odložte ho bokom. Je vhodný na priamu konzumáciu, takže ho nevyhadzujte.
5. Získaný čaj sceďte cez sitko, aby sa zachytili nečistoty. Podľa potreby ho oslaďte. Pije sa teplý alebo vlažný.
Tip: Niekto si čaj môže ešte obohatiť o kúsok rozmarínu alebo citrónovú šťavu.
Pokaľ ste si ho kúpili už hotový v sypanej forme, na bežnú čajovú šálku vám stačí zaliať horúcou vodou dve čajové lyžičky zmesi, ktorú nechajte cca štvrťhodinku lúhovať. Potom čaj sceďte a pite trikrát denne, najlepšie pred jedlom. Chuť vylepší med.