Vnímate veci okolo seba omnoho intenzívne ako ostatní? Ak vás desí predstava o psychickej poruche, čítajte!

O vysokej citlivosti sa v súčasnosti diskutuje často. Znie to takmer ako superschopnosť, pričom sa mnohí sami seba pýtajú: Som v poriadku?

O vysokej citlivosti sa v súčasnosti diskutuje často. Znie to takmer ako superschopnosť, pričom sa mnohí sami seba pýtajú: Som "v poriadku"?

Fotogaléria

Silné a slabé stránky

Každý, kto vníma svet príliš citlivo, môže z neho veľa čerpať, no nie vždy je to výhodou. Jednou z veľkých predností týchto ľudí je ich empatia. Zvyčajne vedia veľmi dobre reagovať na svoje prostredie a sú za to cenení. Všímajú si aj detaily, ktoré si ich blížni často nevšimnú.

Problémy, s ktorými vo svojich životoch zápasia, zahŕňajú vyššiu náchylnosť na depresiu a úzkosť. Sú rýchlo unavení, „ohučaní“ a psychicky vyčerpaní. 

Je precitlivenosť duševná choroba, ktorá si vyžaduje liečbu?

Nie, v psychológii nie je vysoká citlivosť definovaná ako choroba alebo porucha. Ide skôr o vlastnosť. Samozrejme, pre všetkých vysoko senzitívnych ľudí nie je jednoduché vysporiadať sa so svojimi zvláštnosťami. Práve tu môže pomôcť terapia, pri ktorej sa naučia, ako zdravo narábať s vlastnou vysokou citlivosťou.

Objavte svoj „relaxačný nerv“: Ako s ním pracovať, aby ste zahnali stres a vyhli sa chorobám? Inšpirujte sa! Zobraziť článok

Ak ste boli diagnostikovaná ako vysoko citlivá, diagnóza je zvyčajne úľavou. Mnoho ľudí uvádza, že boli schopní lepšie porozumieť sebe a svojmu prostrediu. Rovnako lepšie dokázali využiť svoje prednosti, ktorých silu si dovtedy neuvedomovali. 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});