Vnímate veci okolo seba omnoho intenzívne ako ostatní? Ak vás desí predstava o psychickej poruche, čítajte!

O vysokej citlivosti sa v súčasnosti diskutuje často. Znie to takmer ako superschopnosť, pričom sa mnohí sami seba pýtajú: Som v poriadku?

O vysokej citlivosti sa v súčasnosti diskutuje často. Znie to takmer ako superschopnosť, pričom sa mnohí sami seba pýtajú: Som "v poriadku"?

Fotogaléria

Áno, senzibilita má svoje temné stránky. No nevešajte hlavu, byť vysoko citlivý má aj pozitívne stránky.

Máte pocit, že vám všetko prerástlo cez hlavu? TOTO si ujasnite skôr, ako vyhľadáte terapeuta! Zobraziť článok

Čo znamená vysoká citlivosť?

Jednoducho povedané, ide o zvýšenú schopnosť reagovať na vonkajšie podnety. Takíto ľudia silnejšie vnímajú zvuky alebo ich intenzívnejšie prežívajú. Zvláštnym spôsobom tiež reagujú na vnútorné reakcie ako hlad či bolesť, pričom tieto signály rýchlejšie absorbujú a spracúvajú inak - diferencovanejšie. 

Keďže výskum v tejto oblasti je ešte iba v plienkach, vysokú citlivosť v súčasnosti určujú dotazníky. Počiatočné štúdie ukazujú, že senzibilní ľudia majú obzvlášť vysokú úroveň aktivity v oblastiach mozgu, ktoré sa zaoberajú pozornosťou, vedomím, empatiou a spracovaním informácií. V súlade s tým sa oblasť mozgu na potlačenie stimulov u nich javí ako menej aktívna.

Šklbne vami počas zaspávania alebo máte pocit, že padáte: Môže to byť zlý signál, viete kedy navštíviť lekára? Zobraziť článok

Najmä pre mužov môže byť obzvlášť ťažké vysporiadať sa s vlastnou vysokou citlivosťou. Tradične sa mužnosť spája s asertivitou, ambíciami a snahou o moc. Vysoko citlivý muž je naopak empatickejší a citlivejší, čo je samozrejme možné korigovať. Pokračovanie na ďalšej strane. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});