Orechy môžu posilniť váš imunitný systém, zlepšiť pamäť a podporiť uvoľnený a kvalitný spánok. Ktoré orechy sú obzvlášť zdravé a na čo by ste si mali dať pozor?
Už počas nákupu by ste sa mali uistiť, že tvrdá škrupina je v perfektnom stave – nemala by mať žiadne praskliny ani odštiepené miesta. Škrupina chráni orechy pred vlhkosťou, teplom, vzduchom a svetlom a zaisťuje tak dlhší dátum spotreby.
Olúpané alebo mleté orechy by ste mali skladovať vzduchotesne a v chladničke, pretože ich trvanlivosť je veľmi obmedzená.
Orechy majú vysoký obsah tuku. Odrodami s jeho najvyšším obsahom sú makadamové orechy (73 percent), vlašské orechy (63 percent) a lieskové orechy (62 percent). Kešu orechy sú pomerne „light“ s obsahom tuku 42 percent.
Počet kalórií sa môže zdať na prvý pohľad vysoký, ale ide o kvalitné nenasýtené mastné kyseliny. Ak sú orechy pokazené, vysoký obsah tuku spôsobuje typický zatuchnutý zápach.
Ktoré orechy majú najväčšie zdravotné benefity?
S vlašskými orechmi nič nepokazíte. Majú extrémne vysoký podiel omega-3 mastných kyselín. Tie podporujú krvný obeh a sú dobré pre kardiovaskulárny systém a metabolizmus. Nechýba im draslík, vitamíny, zinok, železo a horčík.