Sexsymbol nemého filmu Clara Bow: Prežila hlad, smrť priateľa aj pokus o vraždu. Najodpornejšiu vec však na nej spáchal jej otec

Bola jednou z najväčších hereckých hviezd 20. rokov minulého storočia. V mladosti si ale prešla duševným a fyzickým peklom, na ktorom ...

Bola jednou z najväčších hereckých hviezd 20. rokov minulého storočia. V mladosti si ale prešla duševným a fyzickým peklom, na ktorom sa podieľali aj jej najbližší.

Fotogaléria

Podľa životopisca Davida Stenna ďalšiu ranu zažila mladá Clara už krátko po matkinom prijatí do sanatória. Ako 16 ročnú ju prvýkrát znásilnil otec. Jeho sexuálne zneužívanie ju ovplyvnilo počas celého života.

Počas dospievania nevychádzala dobre s dievčatami (ktoré si ju doberali pre jej obnosené šaty a strapaté vlasy), uprednostňovala spoločnosť chlapcov. Jej najlepším priateľom bol mladík zo susedstva. Nanešťastie tragicky zahynul pri požiari, a ona mu vtedy nedokázala pomôcť. Zomrel jej v náručí. To ju ako trauma prenasledovala do konca života.

John Wayne
Vychudnutý na kosť: Rakovina pľúc Johna Wayna drasticky zmenila. Dva mesiace pred smrťou vyhlásil, že chce dlho žiť Zobraziť článok

Útechu našla vo filme v kine, pri ktorom zistila, že na svete je krása. Prvýkrát videla ďaleké krajiny, pokoj, krásne domy, romantiku, noblesu a pôvab. Už v 16-tich tak „vedela“, že chce byť filmovou herečkou, aj keď ešte bola podľa vlastných slov „hranaté, nemotorné dieťa so smiešnou tvárou."

Medzičasom sa stala uznávanou herečkou, ktorú neobišli škandály a klebety: život si užívala, holdovala alkoholu a hazardu, mala veľa milencov údajne oboch pohlaví. Dokázala ale to, čo väčšina celebrít nemého filmu nezvládla.

Úspešne prekonala prechod na ozvučené filmy, ktoré úplne zmenili filmový svet. Fanúšikovia ju milovali kvôli talentu aj vzhľadu. Ten verne odrážal svoju dobu: obočie si kreslila podľa poslednej módy, namaľovala si obrovské mihalnice, účes a postavu dokonale dopĺňali jej červené pery.

Hollywoodska hviezda Ava Gardner: Koľkokrát išla na potrat kvôli filmovým zmluvám? Zobraziť článok

Počas svojej hereckej kariéry (1921-1933) hrala v 68 filmoch, 19-tich dokumentárnych a jednom krátkometrážnom. Najslávnejším z nich bol film „It“ z roku 1927, podľa ktorého dostala prezývku „It girl“ („it“ bolo miernym vyjadrením pre sexappeal). Za svoj prínos do filmového priemyslu bola v roku 1960 ocenená filmovou hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy.

Počas nakrúcania filmu True to the Navy (1930) sa Clara zoznámila s hercom a neskorším guvernérom Nevady, Rexom Bellom. Svadbu mali o rok neskôr. Z manželstva sa im narodili dvaja synovia.

Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});