Ste dieťa toxických rodičov? Ich CHYBY vo výchove mohli významne ovplyvniť váš život!

Stáva sa, že dieťaťu najviac ubližuje ten, kto mu má byť najbližším dôverníkom. Toxické rodičovstvo neznamená len agresiu a manipulovanie. ...

Stáva sa, že dieťaťu najviac ubližuje ten, kto mu má byť najbližším dôverníkom. Toxické rodičovstvo neznamená len agresiu a manipulovanie. Môže sa skrývať aj za nekritickou láskou.

Fotogaléria

Rodičia nemajú za úlohu udržiavať dieťa neustále šťastné, ale naučiť ho, ako byť šťastným a spokojným sám so sebou. Ak deti nemajú stanovené žiadne hranice, nie je to cesta k úspechu.

Deti potrebujú zažívať a učiť sa celej škále pocitov, nielen spokojnosti a pohode. A k tomu potrebujú najmä pocit bezpečia, pozitívnu atmosféru a rodičov so zdravým vzťahom k sebe samým aj k sebe navzájom.


Dominika Rajznerová
Psychologička Dominika Rajznerová: Slovné spojenie “chcem sa zabiť” zadávajú do internetového vyhľadávača mladí Slováci najviac Zobraziť článok

Naopak, stáva sa, že dieťa je predmetom rodičovskej frustrácie. Nesplnené ciele a túžby? Ich projektovanie na dieťa je veľmi nešťastným riešením a pravdepodobne bude viesť k jednému z dvoch problémov:

Dieťa sa nebude cítiť dosť dobré a všemožne sa bude snažiť splniť rodičovské očakávania. To povedie k tomu, že potlačí samo seba. Druhou možnosťou je, že dieťa vo vyššom veku príde na to, ako svojich rodičov prostredníctvom ich túžob manipulovať. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});