Luxusná značka Ralph Lauren čelí obvineniu z plagiátorstva: Koho známy módny návrhár VYKRADOL?

Inšpirácia už existujúcimi dielami nie je ničím neobvyklým. V tomto prípade však Ralph Lauren zašiel priďaleko. Vykradol tradičné mexické ...

Inšpirácia už existujúcimi dielami nie je ničím neobvyklým. V tomto prípade však Ralph Lauren zašiel priďaleko. Vykradol tradičné mexické vzory a predával ich za stovky eur!

Fotogaléria

Zároveň sa Ralph Lauren zaviazal, že všetky nové produkty s tradičným dizajnom budú po kolekcii leta 2023 vytvorené v duchu spolupráce s pôvodným obyvateľstvom Mexika.

Nie je to prvýkrát, čo svet obletel škandál z doslovného vykrádania tradičných farieb a vzorov. Už v roku 2020 sa francúzska návrhárka Isabel Marant musela ospravedlniť za použitie jedinečného mexického dizajnu z oblasti Purepecha.

Coco Chanel, krehký život ikony: Z kláštorného sirotinca do sveta módy Zobraziť článok

V tom čase na vykrádanie upriamil pozornosť vtedajší mexický minister kultúry Alejadro Frausto Guerrero. S nepríjemnosťami sa streli aj fast fashion značky, ako Zara, Shein alebo Mango.

Beatriz Gutierrez je čestnou predsedníčkou Koordinačnej rady historickej a kultúrnej pamäti Mexika. Jej manžel Andres Manuel Lopez Obrador od svojho nástupu do úradu v roku 2018 vedie vytrvalú kampaň na ochranu predkolumbovského domorodého dedičstva regiónu.

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});