Najskôr vás "len" svrbí koža: Rakovina prsníka kosí stále viac Sloveniek, zistite, či ste ohrozená

Existuje spôsob, ako sa spoľahlivo vyhnúť rakovine prsníka? Úprimne povedané – nie. Ale stále môžeme urobiť veľa pre to, aby sme riziko ...

Existuje spôsob, ako sa spoľahlivo vyhnúť rakovine prsníka? Úprimne povedané – nie. Ale stále môžeme urobiť veľa pre to, aby sme riziko vzniku ochorenia minimalizovali, a čo je najdôležitejšie, aby sme prežili!

Fotogaléria

„Počúvajte odborníkov, nepodliehajte dezinformáciám a dajte sa vyšetriť,“ vyzýva prezidentka pacientskej aliancie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. „Strach zo zlého výsledku nie je dôvodom na výhybku,“ pokračuje: „stále totiž existuje možnosť, že prípadné komplikácie zachytíte včas!“ 

A práve čas je kľúčový – ak by si všetky Slovenky zodpovedne a pravidelne vyšetrovali svoje prsia a do mamografického skríningu by sa zapojilo viac ako 60 percent z nich, počet úmrtí na rakovinu prsníka by mohol klesnúť až o 30 percent. 

Urobte to, zachráňte sa!
• Každý mesiac si sama vyšetrite oba prsníky (po 7 až 10 dňoch od začiatku menštruácie)
• Ak máte menej ako 40 rokov, raz ročne absolvujte vyšetrenie prsníkov ultrazvukom (sonografia)
• Ak ste prekročili 40-tku, absolvujte každé dva roky mamografické vyšetrenie. 
• Ženy vo vekovej skupine 50 až 69 rokov dostávajú od zdravotných poisťovní pozvánky na preventívne mamografické vyšetrenie – skríning. 

Mení vám menštruácia život na PEKLO? Možno sa počas nej (iba) nesprávne stravujete! Zobraziť článok

Mesiac boja za zdravé prsia
V rámci celosvetového úsilia o zvýšenie povedomia o rakovine prsníka bol október vyhlásený za ružový mesiac, známy pod názvom PINK OCTOBER.

Kampaň za zdravé prsia podporili a 1. vicemiss Slovensko 2020 a Miss International SR 2022 Viktória Podmanická so svojou mamou MUDr. Zuzanou Podmanickou.

Správy o rakovine v počiatočnom štádiu vám nemajú pokaziť deň, majú vám zachrániť život,“ hovorí Španková, podľa ktorej je apel na pravidelnú prevenciu nevyhnutný najmä v prípade vyšších ročníkov.

„Je smutné, že na Slovensku zomiera stále viac mám a babičiek napriek tomu, že mamografickým vyšetrením dokážeme zachytiť milimetrové hrozby bez akýchkoľvek symptómov – teda v štádiu, v ktorom sa dajú liečiť.“

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekára:
• Novú hrčku v prsníku, pazuche, v nadkľúčnej a podkľúčnej jamke, v akejkoľvek oblasti prsníka 
• Podráždenie alebo jamky na koži prsníka 
• Vpáčenú bradavka 
• Zmeny tvaru alebo veľkosti prsníka 
• Začervenanie alebo šupinatenie bradavky 
• Zmeny na koži prsníka: štrukturálne, farebné

Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});