Patríte k ľuďom, ktorým už len myšlienka na voňavú kávu zdvihne náladu? Takých nás je viac. Ale aj kávičkárom môže ich tekutá vášeň spôsobiť problémy s trávením.
Americký úrad Správy potravín a liečiv (FDA) odporúča, aby denný príjem kofeínu neprevýšil 400 miligramov, čo je štyri až päť bežných šálok. Toto množstvo je určené pre zdravých dospelých, ktorí dobre znášajú kávu a kofeín.
Ako pomáha sóda bikarbóna v káve?
Ide o základnú chémiu. "Káva je mierne kyslá, jej pH sa pohybuje okolo 5, čo môže u citlivých ľudí prispieť k pocitu nevoľnosti a brušným ťažkostiam," hovorí Pasquariello.
"Keďže jedlá sóda je zásaditá a jej pH je 8, môže pomôcť zvýšiť celkové pH kávy na neutrálnejšiu hodnotu 7, a vo všeobecnosti môže pomôcť neutralizovať žalúdočnú kyselinu."
Zjednodušene, jedlá sóda by mohla byť záchranným lanom, ktoré váš žalúdok potrebuje, aby ste si mohli vychutnať kávu bez nepríjemných pocitov. Dobré správy treba zapiť, napríklad… kávou. :-)