Sychravé jesenné počasie dá zabrať aj našej imunite. Aby sme jej v nepriaznivom období pomohli, príroda nám poslala účinnú pomoc.
Rovnako tak vie uľaviť pacientom s reumatoidnou artritídou a osteoartrózou. Ďalej pomáha pri zápaloch v tele, znižuje hladinu cukru v krvi a riziko vzniku rakoviny. Čínski a indickí liečitelia ho považovali za dar od boha.
Aktívnou zložkou zázvoru je gingerol. Okrem nej je bohatý na sacharidy, vlákninu, bielkoviny, vitamíny (C, B6), ale aj sodík, železo, draslík, horčík, fosfor, zinok, kyselinu listovú či riboflavín a niacín.
Kuchyne celého sveta zázvor používajú v čerstvej, sušenej aj nakladanej forme. Jeho štipľavá pikantno – sladká chuť dodáva svojskú chuť sladkým aj slaným pokrmom. Sušený práškový zázvor je napríklad jednou zo zložiek perníkového korenia. Je obľúbený k dochuteniu sušienok, koláčov alebo pri výrobe nealko nápojov či piva.
Kto by mal zázvor užívať opatrne / obmedzene?
- deti do 2 rokov by sa mu mali úplne vyhýbať
- tehotné (riedi krv) a kojace ženy len vo veľmi malých dávkach (prípadne konzultovať s lekárom)
- diabetici by sa mali mať tiež na pozore
- nalačno nerobí dobre osobám so žalúdočnými / dvanástorníkovými vredmi
- podporuje tvorbu žlče, preto sa neodporúča ľuďom so žlčovými kameňmi