Prichádza sladký čas jahôd: Ako liečia a prečo si ich užiť do sýtosti?

Nepoznám vo svojom okolí človeka, ktorý by nemiloval jahody. Nakoľko už aj v slovenských skleníkoch dozrievajú prvé sladké plody, tak ...
  • Galéria3
  • Zdroj: Unsplash/Cristina Anne Costello

Nepoznám vo svojom okolí človeka, ktorý by nemiloval jahody. Nakoľko už aj v slovenských skleníkoch dozrievajú prvé sladké plody, tak okrem osviežujúcej chuti majú pre nás veľa zdravotných benefitov.

Fotogaléria

Jahody a gastronómia

Záhradkári vedia, že najlepšie chutia čerstvo odtrhnuté z vlastného kríka. Na ich menšiu formu, lesné jahody, ste už určite natrafili na výlete v prírode, a s radosťou sa do nich spontánne pustili. Ak nemáte vlastné jahody, tak si dajte pozor pri výbere tých kupovaných.

Hlavne tie z dovozu sú väčšinou pri preprave a skladovaní chemicky ošetrované pesticídmi, herbicídmi, insekticídmi, hnojivami, živicami... Ich dôkladné umytie je preto viac ako žiaduce. Nebojte sa vyskúšať ani oficiálny lokálny samozber na poliach, ktoré nie sú chemicky ošetrované.

Klasické jahody sú bezpochyby vďačnou surovinou – majú široké využitie v kuchyni. Okrem koláčov, dezertov, šalátov, džemov, sirupov, čajov, limonád ich nájdete aj v jahodovom pive, či len tak plávajúce v perlivom šumivom víne.

Svoje vedia aj zamilované dvojice, pre ktoré sú doslova malým afrodiziakom – ponorené do tekutej čokolády, alebo s dávkou bielej šľahačky a posypom z kakaa vedia navnadiť na nadchádzajúci horúci večer.

Vedeli ste, že …

  • optimálne by sa mali zberať ráno
  • viete si ich vypestovať aj doma na balkóne
  • umývajte ich vodou len tesne pred konzumáciou
  • priemerná jahoda má dvesto zrniečok
  • najsladšie chutia, keď majú izbovú teplotu
  • jahody majú hlavnú sezónu od apríla do augusta
  • najväčšiu jahodu dopestovali v Japonsku (2015). Vážila 250 gramov a v obvode merala 30 cm.
  • v Belgicku jahodám dokonca postavili vlastné múzeum
  • medzinárodný deň jahôd si pripomíname (prekvapujúco) 27. februára
  • brazílske mesto Bom Príncipio je medzi turistami známe aj ako Strawberry Land. Každoročne a tu koná festival na počet týchto chutných plodov.

Už sa vám na ne zbiehajú slinky? Pokojne ich čaru a chuti podľahnite, lebo ako ste sa práve dočítali, budete po nich šťastnejšie a zdravšie.


Čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť pravidelne banány?
Čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť jeden banán denne? Zobraziť článok

Trápi vás nafúknuté brucho, nadváha či pomalé trávenie? Toto si pridajte do jedla Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať Zobraziť článok...
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky Zobraziť článok...
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom!
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom! Zobraziť článok...
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN!
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN! Zobraziť článok...
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko?
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko? Zobraziť článok...
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich!
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich! Zobraziť článok...
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží Zobraziť článok...
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah!
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah! Zobraziť článok...
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí Zobraziť článok...
Ďalšie články
});