Diéty naše každodenné. Mnohými milované a zároveň nenávidené. Napriek tomu, niektoré z nich si dokážete osvojiť a držať sa ich pokojne aj celý život. Jednou takou je aj tzv. „Blue Zone Diet“.
Fotogaléria
Blue Zone Diet (Diéta modrých zón)
Modrými zónami sa myslia časti sveta, kde žijú ľudia najdlhšie. Patria k nim oblasti: Japonsko, Sardínia, Grécko, Taliansko, Kostarika, Sardínia, Kalifornia, Loma Linda, Okinawa a Nicoya.
Za celým konceptom stojí Dan Buettner. Človek, ktorý tieto oblasti preskúmal a zistil, čo ich obyvateľov v otázke stravovania spája. Tak napríklad, v týchto častiach sveta ľudia konzumujú predovšetkým rastlinnú stravu a plnohodnotné potraviny (whole food).
Čoho sa držať pri diéte modrých zón:
- Zredukujte príjem mliečnych výrobkov.
- 95 % a viac by mala tvoriť práve rastlinná strava.
- Obmedzte príjem mäsa na 5 x do mesiaca,
- Nekonzumujte viac ako 28 g (cca 7 lyžičiek) cukru za deň.
- 3 vajíčka týždenne sú maximum.
- Ryba by mala byť na vašom tanieri cca 3 x do týždňa.
- Doprajte si 1 – 2 hrste orechov za deň.
- Nezabudnite na 7 pohárov vody denne (naopak obmedzte kávu, čaj a alkohol).
- Jedávajte ½ až 1 pohár fazule (či iných strukovín) denne.
- Naplňte si tanier jednozložkovými plnohodnotnými potravinami (konzumujte ich surové, varené, mleté, alebo fermentované).
- Neprejedajte sa. Iba uspokojte svoj hlad.
Váš ideálny tanier:
Strukoviny, kváskový a celozrnný chlieb, tmavá listová zelenina, ovocie a ostatná zelenina, olivový olej, sladké zemiaky, orechy, semienka, kozí a ovčí syr. Naopak, obmedzte, alebo úplne vynechajte cukor, mliečne výrobky z kravského mlieka, mäso, vajíčka aj niektoré sladkovodné ryby.