Domácnosť bez plastových boxov na potraviny si už dnes ani nevieme predstaviť. Sú praktické, lacné, ale po dôvodoch ZA ich používanie má aj svoje PROTI.
Drobné čiastočky už v miliardách zaplavili našu planétu a uniknúť pred nimi je doslova nemožné. Okrem vody, pôdy, vzduchu sú prítomné aj v potravinách. A nielen tých v plaste balených. Dôležitou otázkou na mieste tak je – ako veľmi sú mikroplasty škodlivé pre zdravie ľudí a živočíchov?
V článku z webu New York Post sa píše, že mikroplasty už boli objavené od pitnej vody cez ľudské orgány až po plod matky. Hoci o ich nežiaducich účinkoch stále všetko nevieme, tak niektoré štúdie naznačujú, že môžu súvisieť s demenciu, syndrómom dráždivého čreva, cukrovkou, chronickým ochorením pečene, astmou a rakovinou. Americkí vedci objavili mikroplasty v mozgoch pokusných myší a čínski vedci v srdcovom tkanive ľudských pacientov.
Akú úlohu ale zohrávajú naše obľúbené plastové nádoby na potraviny? Na transport potravín sú síce ideálne, ale nikdy v nich pomocou mikrovlnky potraviny neohrievajte. Dajte si tú námahu jedlo premiestniť do hrnca či na neplastový tanier. Nechcete predsa zbytočne nezdravé mikroplasty dostávať do tela spolu s obľúbeným pokrmom.