Skladujete a OHRIEVATE jedlo v plastových dózach? Nemáme pre vás dobrú správu, toto si nevedomky dostávate do tela!

Domácnosť bez plastových boxov na potraviny si už dnes ani nevieme predstaviť. Sú praktické, lacné, ale po dôvodoch ZA ich používanie ...

Domácnosť bez plastových boxov na potraviny si už dnes ani nevieme predstaviť. Sú praktické, lacné, ale po dôvodoch ZA ich používanie má aj svoje PROTI.

Fotogaléria

Aktuálne je svet zaplavený plastovým produktmi, ktoré sa dostali do takmer každého odvetvia vrátane potravinárskeho. Masívne vyžívanie týchto materiálov vyrobených z ropy, uhlia či zemného plynu zapríčiňuje aj ich vysoké zastúpenie v odpade.     

Keď v roku 2004 anglický výskumník Richard Thompson začal nachádzať po prílive na pláži kúsky plastov pripomínajúce ryžu, svet spoznal nové slovo – mikroplasty. Všeobecne sú tak označované kúsky od veľkosti 100 nanometrov (špička šijacej ihly) po 5 milimetrov.

Upcyklátorka Janka Hrdličková
Upcyklátorka Janka v ROZHOVORE: Sme otrokmi vlastnej pažravosti, kupovať tričká za 3 € je hlúposť! Zobraziť článok

Čo bolo v nasledujúcich rokov znepokojivejšie je fakt, že postupne sa našli aj na takých miestach Zeme, kde by ich nikto bežne nečakal – vedecké tímy ich objavili od vrchu Mount Everest (8849 m.n.m. ) po najhlbšiu morskú Mariánsku priekopu (-10 994 m).

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});