Počasie má veľký vplyv aj na naše zdravie. Preto sa pred prichádzajúcou jeseňou a zimou treba dať do čo najlepšej formy, aby naše telo lepšie vedelo bojovať proti vírusom a ochoreniam.
V rastlinnej ríši sa na jeseň môžeme spoľahnúť na huby. Kto ich dobre pozná a vie ich chutne pripraviť, ten má o jeden výdatný zdroj vitamínu D2 viac. Konzumovať ich môžu rovnako tak ľudskí všežravci, vegetariáni ako aj vegáni. Optimálne nazbierané voľne rastúce huby sú najlepšie v kapustnici (najmú ten vianočnej), praženici či polievke.
A do tretice tu máme obľúbené vaječné žĺtka. Dve vajíčka denne majú pokryť v priemere asi ¾ odporúčaného množstva príjmu vitamínu D. Ich dostupnosť a prítomnosť vo viacerých jedlách je tak pre vás dôležitá.
Ale pozor, nedostatok či naopak prebytok vitamínu D sa prejavuje únavou, nervozitou, stratou chuti sa sex, horším hojením zápalov v tele, ale aj ochoreniami kostí (osteoporóza…) a zubov (zubný kaz…). Nedostatok môže súvisieť aj so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych príhod, rozvojom roztrúsenej sklerózy a autoimunitných stavov.
Tu však neplatí (na rozdiel od takého vitamínu C), že viac „Déčka“ je lepšie. Vysoké hodnoty v tele sa prejavia na funkcii obličiek, arytmiou srdca či nechutenstvom.