Táto vďačná, chutná a u nás rozšírená zelenina je dieteticky veľmi hodnotná. Má vysoký obsah vápnika, vlákniny a vitamínu C, pričom obsahuje málo sacharidov.
Karfiol ako liek
Má vysoký obsah vitamínu C (100 gramov surového karfiolu pokryje vyše polovicu jeho dennej potreby). Ako vieme, „céčko“ nám posilňuje imunitu, má protizápalový účinok a chráni naše cievy a srdce. Vďaka glukozinolátom nás chráni pred vznikom rôznych druhov rakoviny.
Podobný účinok má aj v ňom obsiahnutý antioxidant sulforafan. Ten dokáže zabrániť rastu rakovinových buniek a tiež znižuje vysoký krvný tlak.
Karfiol by si mali konzumovať najmä ľudia, ktorí sa potrebujú zasýtiť počas chudnutia a nechcú prijímať pri častom hlade ďalšie kalórie. Jeho vláknina vyživuje prospešné baktérie čriev, spomaľuje trávenie a dokáže predĺžiť pocit sýtosti. Dostatok príjmu vlákniny sa spája so znížením rizika srdcových chorôb a cukrovky.
Pozor. Karfiol by nemali konzumovať osoby trpiace na DNU, nakoľko obsahuje vysoké hodnoty kyseliny močovej.
- Proti tukovým vankúšikom na bruchu nasaďte BAKLAŽÁN: Zoštíhľujúci efekt nie je jeho jediným PLUSOM, aha, čo všetko ešte dokáže Zobraziť článok
- Touto zeleninovou diétou si ROZTÁPALI kilá herečka Gwyneth Paltrow aj Naomi Campbell: Pozor, veľmi málo KALÓRIÍ v zázračnej vitamínovej bombe! Zobraziť článok