Vo svete je kurkuma dobre známym pojmom, a len veľmi pomaly si razí cestu aj do našich kuchýň. Pritom má na naše zdravie množstvo priaznivých účinkov.
Fotogaléria
Sýto žltá až oranžová kurkuma je známa už vyše 4 000 rokov. Je dôležitou súčasťou východoázijského ľudového liečiteľstva. Má silné protizápalové (vďaka prítomnosti kurkumínu) a antioxidačné účinky a podporuje kognitívne funkcie.
Môže byť účinná aj pri zraneniach a bolestiam po tréningu (napr. pri bolestiach kĺbov). Zároveň má močopudný účinok, čo priaznivo pôsobí na naše obličky.
Udržiava v kondícii naše cievy, pomáha pri liečbe depresie, pri poruchách trávenia, astme, zahlieneniu a kvasinkových infekciách. Jej protizápalové zlúčeniny môžu byť prevenciou rôznych druhov rakoviny. U diabetikov ale môže kurkuma znižovať hladinu cukru v krvi.