Netušil, že má len jednu obličku, ani to, že mu zlyháva. Dnes má pre všetkých silný odkaz

Do svojej osemnástky žil Sven Behring život bežného chalana. Študoval, športoval, užíval si mladosť. Až kým nešiel na kontrolu k lekárovi. ...

Do svojej osemnástky žil Sven Behring život bežného chalana. Študoval, športoval, užíval si mladosť. Až kým nešiel na kontrolu k lekárovi. Ten zistil, že mu chýba jedna oblička. O pár rokov neskôr mu aj tá začala zlyhávať, no on o tom ani len netušil.

Fotogaléria

Sven Behring sa narodil v susednom Česku, odkiaľ je aj jeho maminka. Otec pochádza z Nemecka, preto má toto netradičné meno. Vyrastal však v Karlových Varoch a po vysokej škole sa presťahoval do Plzne, kde žije dodnes. Pracovne však chodí aj na Slovensko. Narodil sa len s jednou obličkou, no keďže sa v tom čase ešte nerobil taký skríning ako dnes, na túto anomáliu sa prišlo, až keď mal osemnásť rokov. „Pôvodne som išiel k urológovi s drobným problémom a pri tejto príležitosti sa zistilo, že mám iba jednu obličku. Lekári ma však uistili, že sa s tým dá plnohodnotne žiť, takže som to v tom veku nejako neprežíval,“ spomína sympatický štyridsiatnik z Plzne na prvé zlomové obdobie v jeho živote.

Náhoda? Šťastie? Asi oboje

To druhé prišlo po 25 rokoch. Svenov život prebiehal bez obmedzení, stal sa otcom dvoch krásnych dievčat. Trochu sa obával, či budú jeho dcéry v poriadku, no našťastie sú obe úplne zdravé. V lete minulého roka mu však do života vošla ďalšia kľúčová náhoda. Keďže Sven pracuje v medicínskej oblasti, stretáva sa tu s rôznymi informáciami. „Zaregistroval som, že mám nárok na preventívne vyšetrenie obličiek. Ja som ten typ pacienta, ktorý nejde k lekárovi, až kým naozaj nemusí. Preventívne prehliadky som teda dlhodobo ignoroval,“ priznáva Sven a dodáva: „Táto informácia ma však oslovila a tak som si dal v auguste svoju obličku vyšetriť. Nemal som žiadne príznaky, nič ma nebolelo, ani vo sne by mi nenapadlo, že na preventívku idem vlastne o päť minút dvanásť.“ Štyridsaťštyri ročný muž pritom nemal žiadne komplikácie, ktoré by na ochorenie poukazovali. Nefajčí, nepije tvrdý alkohol, snaží sa dodržiavať zdravú životosprávu.

Uvedomil si vlastnú smrteľnosť

Lekár Svenovi oznámil, že jeho jediná oblička postupne zlyháva. „Konkrétne mi diagnostikoval chronické progresívne ochorenie obličiek v stredne pokročilom štádiu. Hneď na to som sa dozvedel, že tento stav je nezvratný, ale jeho postup dokážeme spomaliť,  dokážeme mať ochorenie pod kontrolou. Samozrejme, že som sa sústredil na tú horšiu časť informácie. Vtedy som si uvedomil vlastnú smrteľnosť. Kým sme zdraví, ani nám nenapadne, že by to mohlo byť inak. Moja diagnóza mi zmenila hodnotový rebríček. Uvedomil som si, že nebyť tejto preventívky, je vysoko pravdepodobné, že by som časom skončil na dialýze,“ delí sa o svoje myšlienky muž, ktorý môže hovoriť o šťastí v nešťastí.

Choďte na preventívky, kým sú zadarmo

Svenovi nasadili liečbu a stal sa jedným z prvých pacientov liečených novým liekom, ktorý bol predtým určený len pre diabetikov. Preto otec dvoch dievčatiek dnes rozpráva svoj príbeh verejne a verí, že ním motivuje ľudí, aby chodili na pravidelné preventívne prehliadky. „Nádej, že sa moja jediná oblička vylieči, je mizivá. Veľkým úspechom bude, ak sa zhoršovanie môjho ochorenia zastaví, alebo aspoň zabrzdí. Tajne dúfam, že sa ochorenie podarilo odhaliť relatívne včas a budem vďačný za každý rok, ktorý prežijem naplno ako doposiaľ,“ vyznáva sa tento sympaťák.

Otestujte sa, či aj vám hrozí chronické ochorenie obličiek na www.vysetrioblicky.sk

Čo je chronické ochorenie obličiek?

Chronické ochorenie obličiek je zdĺhavý a pomalý proces, počas ktorého obličky postupne strácajú svoju funkciu. „Obličky môžu pracovať len na 10 percent bez toho, aby sme pociťovali akékoľvek príznaky. V tom je skrytá zákernosť tohto ochorenia. Vysoko rizikoví sú najmä diabetici, osoby s vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnymi ochoreniami, pozitívnou rodinnou anamnézou, fajčiari a starší ako 60 rokov. No ochorenie čoraz častejšie postihuje už aj mladšie ročníky,“ upozorňuje doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., MPH, hlavný odborník pre nefrológiu na Slovensku.

Chronické ochorenie obličiek je možné už vo včasnom štádiu odhaliť pri preventívnej prehliadke. Dvojnásobne by ste na ne mali dbať, ak spadáte do rizikovej skupiny. „Preventívky sú bezplatné a bezbolestné a lekár pri nich okrem už spomínaného ochorenia obličiek dokáže posúdiť aj iné nebezpečné diagnózy, ktoré vedú k ochoreniu obličiek, ako sú diabetes a vysoký krvný tlak, no tiež anémia (chudokrvnosť), zvýšená hladina cholesterolu, poruchy funkcie pečene, rakovina hrubého čreva a ďalšie zdravotné komplikácie,“ hovorí docent Demeš.

Vyšetrenie nebolí a nič vás nestojí

Ak máte diabetes, problémy so srdcom či sa liečite na vysoký krvný tlak alebo máte rodinnú predispozíciu, v rámci preventívnej prehliadky požiadajte svojho lekára aj o vyšetrenie obličiek. Odborník najskôr vyšetrí váš moč a keď sa v ňom objavia bielkoviny či iné látky, ktoré v zdravom moči nemajú čo hľadať, pôjdete k nefrológovi na sono obličiek. Následná liečba závisí od stupňa poškodenia obličiek a určí ju špecialista. Viac sa o chronickom ochorení obličiek dozviete na www.vysetrioblicky.sk.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk