Počas leta sa nám viac žiada pochutnať si na šťavnatom ovocí. Ale aj ono zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pre zdravého človeka vítaná vzpruha, ale pre cukrovkárov skôr výstraha.
Fotogaléria
V horúčavách sa nikomu nechcú jesť ťažké a vyprážané jedlá (langoš a vyprážaný syr majú u každého aj tak asi celoročnú výnimku). Preto väčšina rada siahne po ovocí či zelenine, ktoré dodajú potrebné vitamíny, vlákninu, minerály, zasýtia a zároveň aj hydratujú.
Ale nezabúdajte, že niektoré druhy ovocia obsahujú vysoké dávky cukru. Tzv. „glykemický index“ zoraďuje potraviny od 0 do 100 a ukazuje, ako daná potravina okrem iného ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Jeho vysoké hodnoty označujú rýchlo vstrebateľné sacharidy, čo vedie k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu, po ktorom zvyčajne v krátkom čase nasleduje pokles hladiny cukru v krvi a pocit hladu.