Možno ste minulosťou ovplyvnení VIAC ako si uvedomujete: Schéma podľa Sigmunda Freuda vám pomôže pochopiť, čo sa s vami DEJE a pomôže vám rásť!

Počas života všetci prechádzajú vývojovými štádiami, ale pozor! Je veľmi ľahké v niektorom z nich uviaznuť a nepohnúť sa ďalej.
  • Zdroj: Getty/lolostock

Počas života všetci prechádzajú vývojovými štádiami, ale pozor! Je veľmi ľahké v niektorom z nich uviaznuť a nepohnúť sa ďalej.

Sigmund Freud vyvinul päťstupňový model ľudského rozvoja, pričom každá etapa má svoje vlastné charakteristiky a výzvy. Bol to užitočný spôsob, ako vidieť svoj rast s rizikami „zaseknutia“. Modernejšou verziou je Maturity Continuum Stephena Coveyho, štvorstupňový model, v ktorom sa určite nájdete.

Fáza 1: Závislosť

3-mesačné dieťa nie je schopné prebaľovať sa a 8-ročné dieťa nemôže jazdiť na futbalový tréning. Závislosť je miesto, kde sa vytvára základ vzťahov, kde sa dieťa učí, či svet a ľudia sú alebo nie sú bezpeční, spoľahliví a schopní zabezpečiť ich potreby.

Táto činnosť je považovaná za znak ŠIALENSTVA či senility, no nie je to pravda: Ak ju praktizujete, máte vyhraté! Zobraziť článok

Pre niektoré deti nie je svet bezpečný a opatrovatelia nie sú spoľahliví ani starostliví. Aby prežili v tomto svete, sú neustále napäté. Vždy sa pozerajú za roh a sú veľmi citlivé. Iné rozvinú skorú hypernezávislosť a spoliehajú sa len samé na seba.

Na opačnom póle sú deti, ktorým sa dostáva priveľa pozornosti. Vždy sú zachránené, vždy sú stredobodom pozornosti. Nikdy nemuseli bojovať svoje vlastné bitky v dôsledku čoho nikdy neobjavili to, čoho boli schopní. Ako dospelí sú stále závislí. Očakávajú od ostatných, že vyriešia ich problémy a vytvoria im život.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});