Pravdepodobne uniesol až 130 detí! Boli ZAVRAŽDENÉ či premiestnené do oblastí s lepšími podmienkami? Čo je pravda na legende, z ktorej sa stala rozprávka?

Príbeh o Potkaniarovi alebo Krysárovi siaha stovky rokov do stredoveku. Najstarší záznam o Krysárovi z Hamelnu pochádza z Lüneburského ...

Príbeh o Potkaniarovi alebo Krysárovi siaha stovky rokov do stredoveku. Najstarší záznam o Krysárovi z Hamelnu pochádza z Lüneburského rukopisu z rokov okolo 1450. Jeho znenie je desivé.

Fotogaléria

Roku Pána 1284, na deň svätého Jána a Pavla, bolo 26. júna istým pištcom oblečeným vo všetkých farbách odvedených 130 detí pochádzajúcich z Hamelnu a stratili sa na kalvárii neďaleko kopcov. Tak znie zápis z rukopisu. Čo sa však stalo naozaj?

Krutá pomsta

Podľa rozprávky bolo mesto Hameln zamorené krysami. Pištec tvrdil, že sa dokáže zbaviť hlodavcov za určitú cenu. Napodiv, keď hral na flaute, potkany sa nejako dostali do hypnotického tranzu a nasledovali ho von z mesta. Keď však prišiel čas vyzdvihnúť výplatu, mesto muža vysmialo. Z pomsty sa neskôr vrátil po deti, ktoré vylákal z mesta rovnako ako krysy.

Minnie Dean
OHAVNÉ činy detskej pestúnky Minnie Dean: Sú také šokujúce, až z nich mrazí! Ako jediná žena z Nového Zélandu dostala TREST SMRTI Zobraziť článok

Dostať sa k pravde predstavuje trochu problém. No brána postavená v Hamelne v 16. storočí bola zasvätená tejto nešťastnej udalosti. Nápis na nej znel: „V roku 1556, 272 rokov po tom, čo kúzelník vyviedol 130 detí z mesta, bol postavený tento portál“.

Ďalší záznam o tejto udalosti pochádza z farebného skla z kostola vyrobeného niekedy okolo roku 1300, ktorý bol neskôr zničený. Scéna zobrazená na skle zobrazovala niekoľko detí, ktoré sledovali Krysára.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});