Skúsená baristka vysvetľuje, akú KÁVU preferujú muži a akú ženy: Ide o viac, ako iba o kofeín či mlieko, toto o nás VYPOVEDÁ veľa!

Vedeli ste, že na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr a miešajú sa tu zvyky spôsobov pitia kávy z rôznych krajín? Sme trochu ...

Vedeli ste, že na Slovensku sa stretáva niekoľko kávových kultúr a miešajú sa tu zvyky spôsobov pitia kávy z rôznych krajín? Sme trochu ako Taliani, trochu ako Balkánci, nepohŕdame ani americkou kávovou kultúrou, ani veľkými šálkami teplej kávy, ako pijú severania.

Fotogaléria

„Toto miešanie kultúr je skutočne fascinujúce a Slovensko má šancu byť krajinou, ktorej kávová kultúra v sebe snúbi takmer celý svet,“ začína rozprávanie o kávových preferenciách Slovákov baristka Monika Matúšová

„Nemusíme sa snažiť nikoho napodobniť, len si z každej oblasti zobrať to, čo chutí nám, to je podľa mňa dobrá cesta.“ Káve a jej príprave sa venuje roky, preto chute a preferencie Slovákov dôverne pozná.

Kofeín ako tajná zbraň pri ZHADZOVANÍ kilogramov? Odborníci hovoria jasne, nasledujúce triky skutočne FUNGUJÚ! Zobraziť článok

„Povedala by som, že sme fajnšmekri, vieme oceniť dobrú kávu. Samozrejme, chute sú veľmi individuálna záležitosť, niektorí majú radi aj výrazné, nevadí im horkejšia alebo kyslejšia káva, iným vyhovuje vyváženosť chutí.

A pijeme všetky druhy – takzvaného turka, teda zalievanú kávu, aká sa pije na Balkáne, talianske espresso, filtrovanú kávu, akú preferujú ľudia na severe Európy, aj veľké kávy, ochutené rôznymi sirupmi alebo inak inovované podľa vzoru Američanov,“ pokračuje baristka z pražiarne Zlaté Zrnko.

Ženy verzus muži

Chuťové preferencie sa medzi pohlaviami dosť odlišujú. „Určite to neplatí na sto percent, ale podľa toho, akú kávu u nás pijú a akú kupujú, by som povedala, že ženy majú rady zaujímavejšie chute a vedia oceniť kávy s pôvodom. Naopak, muži majú radšej chute jednoduchšie,“ hovorí Matúšová. Môže to byť spôsobené rozdielnou fyziognómiou – ženy majú viac chuťových pohárikov, a tak ako rozoznávajú viac farieb, identifikujú aj viac chutí.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});