Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, iste poznáte zaužívané pravidlá. Ideálne päť kusov ovocia a zeleniny denne, k tomu zdravé sacharidy z celozrnných výrobkov, bielkoviny a kvalitné nenasýtené mastné kyseliny. Ale čo samotný šalát? Ktorý sa oplatí najviac?
Fotogaléria
Petržlenová vňať to dotiahla na osmičku, pretože je oveľa viac ako iba ozdoba alebo korenie. Obsahuje vitamíny zo skupiny B, betakarotén ako prekurzor vitamínu A, vitamín E, kyselinu listovú a množstvo minerálov.
Obsahuje betakarotény, vitamíny B, folát a vitamín C. Reč je o valeriánke nazývanej aj poľníček. Extrémne podobné hodnoty má zároveň aj rukola. Všetky prednosti ju zaradili na siedme miesto.
Čakanka je šiesta najzdravšia potravina, ktorá sa môže pochváliť množstvom vlákniny, ktorá zasýti na dlhšie a reguluje činnosť čriev. Je tiež bohatá na draslík, kyselinu listovú a zinok, ako aj vitamíny A, B a C.