Mrkva je plná VITAMÍNOV a pri takomto počte klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody! No je lepšia surová či varená? TOTO odporúčajú odborníci

Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.

Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.

Fotogaléria

Ako nám mrkva pomáha?

  • Jej betakarotén sa v našej pečeni premieňa na vitamín A, ktorý pomáha očiam proti ochoreniam spôsobených vekom alebo účinkom nadmernej námahy.
  • Podiel beta karoténu ochraňuje aj bunky pred poškodením a spomaľuje ich starnutie.
  • Jej prírodný pesticíd Falcarinol zmenšuje pravdepodobnosť rakoviny pečene, prsníka a hrubého čreva.
  • Rastlinný pigment má silný antioxidačný účinok podporuje náš imunitný systém a zdravie pokožky.

Mrkvovo-syrové placky podľa Ivany Gáborík: Sú geniálne, rozplývajú sa fanúšikovia Zobraziť článok

  • Vďaka vysokým dávkam karotenoidov (betakarotén, alfa karotén, luteín) sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
  • Udržiava vám zdravé zuby a ďasná.
  • Pri týždennom množstve šesť mrkiev klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody.
  • Vďaka vláknine sa nám prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje vylučovanie.

Jesť mrkvu môžete aj denne, ale samozrejme v rozumnom množstve, tzn. 1 až 2 kusy. Lebo ak to preženiete, tak sa vaša pokožka vďaka betakaroténu zafarbí do oranžového odtieňa.

PS: Videli ste už zajaca v okuliaroch? Nevideli, lebo pravidelne je mrkvu :)

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});