Ostali vám po Veľkej noci ešte VAJÍČKA na tvrdo? Koľko vydržia v chladničke a kedy ich treba vyhodiť, aby ste sa vyhli nepríjemnej INFEKCII?

Vajíčka počas veľkonočných sviatkov musia byť. Nielen tie čokoládové ako súčasť výslužky pre šibačov, ale aj uvarené na tvrdo, aby obohatili ...

Vajíčka počas veľkonočných sviatkov musia byť. Nielen tie čokoládové ako súčasť výslužky pre šibačov, ale aj uvarené na tvrdo, aby obohatili jedlá na sviatočnom stole.

Fotogaléria

Tak schválne, koľko vám ich uvarených ešte ostalo neskonzumovaných? Možno pár by ste našli. Dôležité je ich skladovať v chladničke, ale pozor, v tomto stave (v škrupinke či bez) sa odporúča maximálne jeden týždeň od uvarenia a uloženie do chladu. Téme sa venoval aj web healthline.com.

Chutné raňajky à la Gwyneth: Komu tú dobrotu pripravuje najčastejšie? Zobraziť článok

Málokto si na ne píše dátum, tak sa treba dobre rozpamätať. Ak máte pochybnosti, že sa vajíčko aj tak pokazilo (zmení farbu, je nahnité alebo zapácha po síre), bez milosti ho vyhoďte.

Inak riskujete  nepríjemnú infekciu salmonelou, ktorá spôsobuje hnačku, vracanie a horúčku. Skladovanie vajec pri teplote nižšej ako 4 °C zastaví rast salmonely a varenie vajec pri teplote najmenej 71 °C zničí všetky jej prítomné baktérie.

Ak ste uvarené vajíčko nechali dlhšie pri izbovej teplote (podľa odborníkov viac ako dve hodiny), tiež ho nasmerujte do bio odpadu.

Rada na záver: Vajíčka ako také, nemajte uložené vo dverách chladničky, kde sa častým otváraním mení ich okolitá teplota, ale radšej ich uložte na poličku. Ak ste ich už uvarili, tak ich zbavte škrupinky až tesne pred konzumáciou.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});