Ako si vybrať mobilnú klimatizáciu

V dnešnej dobe, kedy sa v lete čoraz častejšie teploty dostávajú pomaly až k 40 stupňom Celzia, sa mobilné klimatizácie stávajú veľmi ...

V dnešnej dobe, kedy sa v lete čoraz častejšie teploty dostávajú pomaly až k 40 stupňom Celzia, sa mobilné klimatizácie stávajú veľmi obľúbenou voľbou.

Fotogaléria

Tieto zariadenia ponúkajú možnosť chladenia miestností bez potreby nákladnej inštalácie ako je to napríklad pri klasickej klimatizácii, čo je ideálne pre tých, ktorí bývajú v prenajatých alebo dočasných bytoch, alebo im len vyhovuje nemať nainštalovanú klimatizačnú jednotku. V tomto článku sa na tento spotrebič pozrieme bližšie a poradíme vám, ako si správne vybrať.

Čo je mobilná klimatizácia?

Mobilná klimatizácia je vlastne prenosné zariadenie, ktoré sa používa na ochladzovanie miestnosti alebo priestoru. Tieto klimatizácie sú pohodlnou a cenovo dostupnou alternatívou k inštalácii klimatizačných jednotiek.

Prenosná klimatizácia funguje tak, že odoberá teplo z miestnosti a vypúšťa chladný vzduch. Vnútorná časť obsahuje výparník, ktorý ochladzuje vzduch, ktorý potom cez hadicu alebo trubku prechádza von z klimatizácie do miestnosti. Vonkajšia časť obsahuje kondenzačný systém, ktorý odvádza teplo von z klimatizácie pomocou chladiacej kvapaliny. Ventilátor umožňuje cirkuláciu vzduchu a zlepšuje účinnosť klimatizácie.

Tieto spotrebiče sú obľúbené pre svoju prenosnosť a jednoduchosť použitia. Môžete ich veľmi ľahko premiestniť z jednej miestnosti do druhej a vyžadujú minimálnu inštaláciu. Nájdete ich v rôznych veľkostiach, výkonoch a cien, čo vám umožňuje vybrať si takú, ktorá bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a rozpočtu.

Na čo sa zamerať pri výbere mobilnej klimatizácie?

Ak uvažujete nad kúpou tohto skvelého pomocníka na letné obdobie, určite vás bude zaujímať podľa čoho si máte vybrať. Tým najhlavnejším sú jednotlivé parametre. Ďalej vám priblížime hlavné parametre, aby ste sa v nich vedeli lepšie orientovať a vybrať si tak prenosnú klimatizáciu, ktorá bude spĺňať všetky vaše požiadavky.

Spotreba energie

Keďže je viac než jasné, že sa prenosné klimatizácie používajú skoro celé leto, kedy udierajú silné horúčavy, musíte sa v prvom rade zamerať na spotrebu energie. Energetická úspornosť sa rozdeľuje od tried A až po G. Pokiaľ teda chcete ušetriť čo najviac energie vyberte si klímu, ktorá bude spadať do triedy A. Najviac energie však ušetríte pri triede A+++.

Chladiaci výkon

Pri kúpe klimatizácie je dôležité zvážiť jej chladiaci výkon. Ten vyjadruje, ako rýchlo a účinne sa vzduch rozvádza po miestnosti. Vo všeobecnosti je na optimálne chladenie potrebný výkon 8 W na m2. Chladiaci výkon sa zvyčajne udáva v britských tepelných jednotkách (BTU) za hodinu, pričom 1 BTU sa rovná 0,293 wattu. Klimatizácie sa predávajú v rozsahu od 7 000 do 12 000 BTU, pričom vyšší výkon (12 000 BTU - približne 3,5 kW) je výkonnejší a vhodný pre väčšie miestnosti. Ak ste sa však zľakli týchto čísel, nemusíte sa báť. Z drvivej väčšiny nájdete pri každej klimatizácii aj uvedené, na akú veľkosť miestnosti je vhodná.

Hlučnosť

Jeden z veľmi dôležitých parametrov pri výbere tohto spotrebiča je určite hlučnosť. Berte na vedomie, že ak chcete používať klímu aj v noci počas spánku, budete musieť siahnuť po tichšej verzii. Ich výhodou je, že sú vybavené funkciami na zníženie hlučnosti, vďaka ktorým sú úspornejšie, účinnejšie a zároveň tichšie. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri hladine hluku 50 - 60 dB, ktorá je dostatočne nízka na to, aby nebola rušivá pri používaní v spálni.

Vývod

Odvod kondenzátu je dôležitou súčasťou klimatizácie. Pomáha odstraňovať kondenzát alebo vodu, ktorá vzniká v procese chladenia. To sa môže uskutočniť jej odvádzaním do zásobníka, kde sa hromadí v kvapalnom stave, alebo jej premenou na plynné skupenstvo a jej únikom spolu s horúcim vzduchom. Aby sa zabezpečilo účinné odvádzanie horúceho vzduchu, mobilné klimatizácie by mali mať vývodovú hadicu s vhodnou dĺžkou a okenným tesnením. Okenné tesnenia sú dôležité, pretože zabraňujú prenikaniu teplého vzduchu späť cez okno, ako aj vnikaniu hmyzu do vášho domu. Vďaka týmto riešeniam si môžete užívať chladný vzduch a pokoj.

Špeciálne funkcie prenosných klimatizácií

Aby vám tento spotrebič slúžil čo najlepšie, všímajte si aj pridané funkcie, ktorými disponuje. Vďaka nim si z ponuky vyberú aj tí najviac nároční používatelia.

• Funkcia diaľkového ovládania – už viac nemusíte nikam chodiť. Klímu si môžete jednoducho zapnúť z postele alebo z kresla. Okrem toho si môžete prostredníctvom ovládača nastavovať aj teplotu tak, ako vám to bude vyhovovať.
• Možnosť wifi pripojenia – ak ste zástancom novodobých trendov a máte radi inteligentnú domácnosť, poteší vás aj fakt, že môžete svoju mobilnú klimatizáciu ovládať pomocou svojho smartfónu a aplikácie.
• Časovač – pomocou tejto funkcie si môžete nastaviť, kedy chcete aby sa spotrebič zapol a vypol. Určite vás to poteší, ak budete chcieť zaspať vo vychladenom prostredí, ale počas spánku už nebudete chcieť, aby na vás fúkal chladný vzduch.
• Funkcia automatického vypnutia – vypne klimatizáciu po určitej dobe činnosti. Takže, ak by ste ju aj náhodou zabudli vypnúť a neboli by ste doma, môžete byť pokojní, pretože sa bezpečne vypne sama.
• Funkcia zvlhčovania – ak máte doma suchý vzduch, klíma s touto funkciou sa postará o to, aby vám v miestnosti okrem ochladenia aj zvlhčila vzduch.
• Odvlhčovanie – niektoré domácnosti bojujú s vlhkým prostredím, v ktorom veľmi ľahko vlhnú steny a tak sa rýchlejšie vytvárajú aj plesne. Klíma s touto funkciou sa postará o to, aby ste mali suchší vzduch v miestnosti.
• Kolieska – patria k základnému vybaveniu prenosných klimatizácií. Zabezpečia vám jednoduché presúvanie spotrebiča z jedného miesta na druhé.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať Zobraziť článok...
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky Zobraziť článok...
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom!
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom! Zobraziť článok...
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN!
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN! Zobraziť článok...
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko?
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko? Zobraziť článok...
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich!
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich! Zobraziť článok...
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží Zobraziť článok...
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah!
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah! Zobraziť článok...
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí Zobraziť článok...
Ďalšie články