Ste neustále unavená, lenivá, bez nálady? Možno trpíte JARNOU ÚNAVOU! 4 tipy, ako zmenou klímy preplávať bez ujmy

Len čo ste prekonali zimu a jej nepríjemný vplyv na psychiku, upadáte priamo do jarnej únavy. Robí vás ospalými a najmä apatickými. Čo ...
  • Zdroj: Getty/CentralITAlliance

Len čo ste prekonali zimu a jej nepríjemný vplyv na psychiku, upadáte priamo do jarnej únavy. Robí vás ospalými a najmä apatickými. Čo s tým?

Môže za to jarná zmena klímy. Keď sa oteplí, telo reaguje rozšírením ciev a znížením krvného tlaku. Unaví sa.

Zvyčajne človek potrebuje asi tri až štyri týždne, kým si na zmenu zvykne. Obzvlášť ťažké býva, ak sa striedajú chladné a teplé obdobia. Táto nestálosť sa doslova zahráva s ľudským organizmom a zabezpečuje jarnú únavu. 

To, že nedokážete v noci spať, môže mať vážne príčiny! Riešenie týchto problémov NEODKLADAJTE, ohrozujete vaše psychické a fyzické zdravie Zobraziť článok

Ďalším vinníkom je napríklad vysoká hladina melatonínu - hormónu spánku, intenzita svetla a s tým spojená hladina endorfínov a serotinínu. Tieto hormóny síce zlepšujú náladu a robia vás aktívnymi, no zároveň zaisťujú, že sa rýchlejšie vyčerpáte.

Ako prekonať jarnú únavu?

1. Naštartujte svoj metabolizmus pomocou zázvoru

Hneď ráno vypite niekoľko pohárov zázvorovo-medovej vody. Tú pripravíte veľmi jednoducho: priveďte do varu pol litra vody, nechajte v nej tri plátky zázvoru a podľa chuti pridajte med a citrón.

Boostnite svoju imunitu: Pripravte si domáci zázvorový shot, choroby nebudú mať ŽIADNU ŠANCU! Zobraziť článok

2. Zahoďte malátnosť vysoko alkalickou stravou

Priveľa mäsa, syrov, cukru, alkoholu a bielej múky spôsobuje organizmu problémy a podporuje jarnú únavu. Namiesto toho sa zamerajte na potraviny bohaté na zásadité látky, ako je celozrnný chlieb, zemiaky, jablká, hrušky, uhorky, špenát, orechy a za studena lisované oleje.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});