Názov jedla vznikol zo slov tonkatsu (pre bravčový rezeň) a donburi (pre misu s ryžou). Stalo sa modernou tradíciou, že japonskí študenti jedia katsudon večer pred veľkým testom alebo prijímacou skúškou do školy.
Na výrobu strúhanky panko potrebujeme štyri balenia toastového chleba bez kôrky. Nakrájame ho na kúsky a pomelieme, až kým nedosiahneme drobné kúsky. Nasypeme ich na pekáč a v rúre za pravidelného premiešavania pečieme 10 minút na 70° C.
Na 4 porcie budete potrebovať:
Vývar dashi:
• 1 l vody
• 1 list sušenej riasy kombu
• 30 g katsuobushi (vločky z údeného fermentovaného bonito tuniaka))
Tonkatsu (bravčový rezeň v trojobale):
• 4 bravčové rezne
• múka podľa potreby
• 2 vajíčka
• panko alebo hrubá strúhanka podľa potreby
• soľ a čierne korenie
Ryža gohan:
• 800 g ryže na sushi (alebo 4 hrnčeky po 200 g)
• 800 ml vody
Omáčka:
• 250 ml vývaru dashi
• 12 lyžíc sójovej omáčky
• 1 lyžica hnedého cukru
• 2 lyžice sake
• 2 lyžice mirin (môžeme ho nahradiť ryžovým octom)
• 1 veľká cibuľa
• 3 – 4 stredne veľké vajcia