V roku 2010 vyhlásilo UNESCO taliansku kuchyňu za nehmotné kultúrne dedičstvo. Právom.
Talianska kuchyňa patrí do celosvetovo obľúbenej stredomorskej gastronómie s výrazným historickým a tradičným charakterom. Medzi jej najznámejšie špeciality patrí pizza, rizoto, rôzne druhy cestovín, parmigiana, frittata, gelatoči tiramisu.
Taliansko má okrem iného aj dlhú tradíciu výroby vína, kávy, čokolády, likérov, syrov a kvalitného olivového oleja - a práve ten v recepte na originálne Spaghetti alla gambonara nesmie chýbať!
Na 4 porcie budete potrebovať:
Na špagety
• 400 g pšeničnej múky
• 2 žĺtky
• soľ podľa chuti
Na krevetovú omáčku
• 12 čerstvých červených kreviet
• olej podľa potreby
• 40 ml brandy
Na servírovanie
• špagety (domáce cestoviny)
• voda podľa potreby
• soľ podľa chuti
• 2 žĺtky
• čierne korenie podľa chuti
• 30 g syra pecorino romano alebo parmigiano
• 12 olúpaných kreviet
• olej na vyprážanie kreviet podľa potreby
• petržlenová vňať podľa chuti
Postup nájdete na ďalšej strane.