Vďaka svojim priaznivým účinkom chráni pečeň, stimuluje trávenie a znižuje chuť do jedla. Pravdou je, že v našich končinách sa využíva len veľmi ojedinele.
Artičok (lat. Cynara scolymus) je asi meter vysoká trvalka pochádzajúca zo Stredomoria, kde je považovaná za zeleninu. Našlo sa pre ňu uplatnenie v kuchyni, kde sa pripravuje vyprážaním, varením alebo ako čaj.
Stáročia (od čias starých Grékov a Rimanov) má využitie aj medzi liečivami na pečeň a žlčník, zdravie srdca, znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkom pri cukrovke.
Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Má aj výrazné protialergické účinky, má dobré uplatňuje pri liečbe ekzémov. Odvar z artičoku podporuje potlačenie chuti do jedla. Zmierňuje nadúvanie, nevoľnosť či pálenie záhy.
Je však dôležité vedieť, že ľudia trpiaci obličkovými alebo žlčníkovými kameňmi, by sa tomuto čaju mali VYHÝBAŤ, pretože im môže zhoršiť zdravotný stav.
Ako na to? Prípravu nájdete na druhej strane.