Základom tradičnej japonskej kuchyne, tiež známej ako washoku, je servírovanie malých porcií, ktoré obsahujú jednoduché čerstvé a sezónne ingrediencie.
Zdravá chuťovka: Gyoza
(24 kúskov, čas prípravy: 1 hodina)
Jeden zo spôsobov prípravy taštičiek gyoza je varanie na pare, kde ich treba nechať 10 minút. Keď ich potom z jednej strany opražíme na panvici, budú krásne chrumkať.
Cesto:
• 1 balenie cesta na gyoza (24 plátkov)
• zemiakový škrob podľa potreby
• 2 lyžice sezamového oleja
• sójová omáčka podľa potreby
• trochu nasekanej pažítky
Plnka:
• 160 g mletého bravčového mäsa
• 150 g kapusty
• 2 nasekané strúčiky cesnaku
• 1/2 nasekaného zázvoru
• 1/3 zväzku pažítky
• 2 lyžice sake
• 1 lyžička sezamového oleja
• 2 lyžice sójovej omáčky
• štipka soli a korenia
• 1 lyžica zemiakového škrobu
Plnka
Kapustu najskôr nakrájame na pásiky tenké približne 3 mm a dlhé 5 až 6 cm a tie potom nadrobno nasekáme. Keďže potrebujeme odstrediť vodu, takto nakrájanú kapustu vložíme do misky, pridáme štipku soli a premiešame. Nadrobno nasekáme cesnak, zázvor a pažítku. Do ďalšej misy vložíme mleté mäso, pridáme sójovú omáčku, sezamový olej, sake a rukami dobre premiešame, kým mäso nadobudne jemnú a mäkkú štruktúru.
Potom pridáme nasekaný zázvor s cesnakom a znovu dobre premiešame. Rukami vyžmýkame kapustu a pridáme ju do misky s mäsom. Pridáme pažítku a znovu premiešame, aby sa chute prepojili.
Nakoniec pridáme zemiakový škrob, čierne korenie a znovu premiešame. Prikryjeme misku s potravinárskou fóliou a necháme odpočívať v chladničke. Je možné zvoliť aj iný typ plnky a pomer korenín kombinovať podľa vlastnej chuti
Príprava a servírovanie
Keď taštičky gyoza uzatvoríme, budeme ich ukladať na veľký tanier, ktorý vopred trochu poprášime zemiakovým škrobom. Taštičky gyoza budeme tvarovať z plátkov cesta. Najskôr do stredu plátkov dáme trochu plnky. Prstom navlhčíme okraj, plátky v strede preložíme a uzavrieme ich vytváraním záhybov z každej strany smerom do stredu.
Tip: Majte pripravenú misku s vodou na vlhčenie okrajov cesta a handričku na sušenie prebytočnej vody z prstov.
Taštičky gyoza poukladáme na panvicu a bez otáčania ich z jednej strany opekáme desať minút. Keď zo spodnej strany získajú zlatistú farbu, pridáme polovicu pohára vody, panvicu prikryjeme a povaríme ďalších desať minút. Panvicu odstavíme a hotové jedlo naservírujeme na taniere. Ozdobíme pažítkou a podávame s malou miskou sójovej omáčky.