Základom tradičnej japonskej kuchyne, tiež známej ako washoku, je servírovanie malých porcií, ktoré obsahujú jednoduché čerstvé a sezónne ingrediencie.
Základné ingrediencie
Tisícročná zdravá tradícia spočíva v strave bohatej na ryby, morské plody, sójové produkty, ovocie a zeleninu, riasy, tempuru, ryžu alebo rezance, zelený alebo jačmenný čaj.
Sójová omáčka (sója) - Používa sa na dochutenie mnohých jedál. Pri príprave pokrmov bežne nahrádza soľ, nakoľko jedlu dodá slanú chuť. Používa sa aj ako samostatná omáčka k jedlu alebo ako súčasť iných omáčok.
Mirin - Je sladké ryžové víno s nízkym obsahom alkoholu, ktoré sa požíva na prípravu jedál. Dodá im jemnú sladkú chuť.
Tofu - Má veľmi málo kalórií, ale vysoký obsah bielkovín a vápnika. Na západe sa preto stalo veľmi populárnou surovinou. Podľa potreby sa do jedál pridávajú rôzne typy tofu – od najtvrdšieho až po mäkké tofu.
Wasabi - Táto zelená pikantná pasta sa používa ako korenie k sushi, čerstvej rybe alebo tofu. Je takmer nemožné vypestovať rastlinu wasabi mimo Japonska, preto ju v reštauráciách západného sveta častokrát nahrádzajú chrenovou pastou.
Máte chuť na niečo zdravé? Výborný recept nájdete na ďalšej strane.