Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Starí pohania mali sviatok lásky dávno pred Valentínom: Od dnešných nežností mal ďaleko! Krvavá, násilná sexuálna oslava jari

Hovorí vám niečo názov Luperkália či Februa? Asi nie. V starovekej Rímskej ríši to boli obľúbené sviatky spojené s pastierstvom, plodnosťou ...
  • Zdroj: Getty/SerrNovik

Hovorí vám niečo názov Luperkália či Februa? Asi nie. V starovekej Rímskej ríši to boli obľúbené sviatky spojené s pastierstvom, plodnosťou a rituálnou očistou.

Na rozdiel od láskyplného moderného Valentína to bola skôr krvavá, trochu násilná a sexuálne oslava skorej jari, ktorá sa konala 15. februára.

Počas Luperkálie sa ľudia zišli pri jaskyni Lupercal (nachádza sa na juhozápadnom úpätí rímskeho kopca Palatin), kde mala podľa legendy vlčica kojiť dvojčatá Romulusa a Rémusa (neskorší zakladatelia Ríma - 753 pred Kristom). Tu miestni kňazi obetovali kozy (obeť za plodnosť) a psa (obeť za čistotu) za účasti hlavného kňaza.

Považujete súčasný sex za zhýralý? Pri radovánkach zo starovekého Babylonu vám zabehne: Robili to všade a kedykoľvek, aj s cudzími Zobraziť článok

Potom sa dvaja nahí kňazi na čele pomazali krvou obetovaných zvierat. Tú im zmyli kúskom vlny namočeným v mlieku za sprievodu smiechu, potom sa začala hostina. Kňazi narezali zo zvyškov kože remienky, a tými potom šľahali okoloidúcich, hlavne však ženy k „zabezpečeniu“ plodnosti.

Počas Luperkálie si slobodní muži náhodne z hlinenej urny vybrali dobrovoľne vložené meno ženy, s ktorou mali sexuálny pomer a tvorili minimálne počas osláv pár (asi ako dnešné swingers večierky).

SEXUÁLNE INTRIGY neobišli ani mocné ženy histórie: Z čoho obvinili Máriu Antoinettu a Katarínu Veľkú? Pozor, len pre SILNÉ ŽALÚDKY! Zobraziť článok

Stávalo sa, že pár zostal spolu až do nasledujúcich osláv. Mnohí sa do seba zamilovali a zosobášili. Postupom času sa festival stal slušnejším, ale zvyk bičovania pretrval, hoci ho robili už oblečení muži, a ženy boli šľahané len po rukách. Sviatok definitívne zanikol až v krešťanskej dobe. Pokračovanie na ďalšej strane.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});