Nedosiahli ste kariérny úspech, lebo ste málo výrazná a hlučná? Sebavedomie nie je všetko! Problém žien na pracovisku je oveľa širší

Buďte sebavedomejšia! Táto rada je ženám prezentovaná v každej situácii, ako univerzálne riešenie. Na prvý pohľad to znie logicky, no ...

Buďte sebavedomejšia! Táto rada je ženám prezentovaná v každej situácii, ako univerzálne riešenie. Na prvý pohľad to znie logicky, no pri bližšom pohľade ide o viac než problematickú záležitosť.

Fotogaléria

Do určitej miery je to správne a dôležité. Má to však malý háčik. Žijeme v takzvanej kultúre sebadôvery, ktorá chce vštepiť sebavedomie (predovšetkým ženám) ako nástroj univerzálneho riešenia na všetky problémy. 

To je výhodné na viacerých úrovniach (pre systém, nie pre vás), ale tiež problematické. Ak má za každým vaším problémom stáť individuálne sebavedomie, skončíte v nekonečnom kolotoči sebaoptimalizácie. Tak sa problémy ukotvené v systéme dajú veľmi rýchlo nesprávne interpretovať ako osobné „ženské problémy“.

Rýchla či pomalá? Nebudete veriť, ale TOTO všetko o vás prezradí váš štýl chôdze! Zobraziť článok

Príklad: Ženy stále zarábajú menej ako muži, to je jednoducho fakt. Ak ide žena do vyjednávania o plate a nedosiahne želaný výsledok, na vine má byť nízke sebavedomie. „Keby ste vyjednávali tvrdšie a požadovali, čo vám patrí, podarilo by sa!“ - Poznáte, však?

Je vedecky dokázané, že šéfovia-muži uprednostňujú na vysokých pozíciách mužov a oveľa jednoduchšie im dávajú vyššie platy ako ženám. Ide o výstup patriarchátu, nie o vašu nedostatočnosť.

Sociologičky Shani Orgad a Rosalind Gill problém doby posadnutej sebaoptimalizáciou zaznamenávajú vo svojej knihe „Confidence Culture“. „Byť sebavedomý je imperatívom dneška.

S prehlbovaním rodových, rasových a triednych nerovností sú ženy čoraz viac vyzývané, aby si verili. Výsledkom je veľmi individuálny feminizmus, ktorý stavia na posilnení postavenia ženy, nie na výstavbu jej vlastnej osobnosti. Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});