Náhla smrť legendárneho Jeffa Becka šokovala svet: O život ho pripravilo ochorenie s desivými následkami, kto je ohrozený?

Jeff Beck, Eric Clapton a Jimmy Page. Z troch významných hudobníkov legendárnej kapely The Yardbirds zostali dvaja. Jeff Beck nečakane ...

Jeff Beck, Eric Clapton a Jimmy Page. Z troch významných hudobníkov legendárnej kapely The Yardbirds zostali dvaja. Jeff Beck nečakane navždy odišiel vo veku 78 rokov.

Fotogaléria

Jeff Beck si počas svojho života vybudoval jednu z najvplyvnejších kariér v rockovej histórii. Časopis Rolling Stone ho pre jeho umenie zaradil medzi stovku najlepších gitaristov všetkých čias a dvakrát bol uvedený do Rock&Rollovej siene slávy.

Jeho nedávne výkony na pódiu fanúšikom pripomínali hudobníkove mladé roky a zdalo sa, že má pred sebou ešte dlhý kreatívny život. Žiaľ, predčasne ho oň pripravila zákerná bakteriálna meningitída, ktorou sa náhle nakazil. 

Veľmi vážne a nebezpečné ochorenie postihuje mozog a miechu cez krvný obeh. Väčšina baktérií, ktoré majú túto formu infekcie na svedomí, sa šíri prostredníctvom blízkeho osobného kontaktu, napríklad kašľom, kýchaním, bozkávaním, zdieľaním pohárov alebo jedla. 

Archív Jany Hižnayovej
Janka žije s rakovinou 13 rokov, hoci sa nemala dožiť Vianoc, smeje sa a žije naplno: Jej silný odkaz dojme a povzbudí zároveň Zobraziť článok

Všetko sa deje veľmi náhle, často bez akéhokoľvek varovania. Prakticky do 24 – 48 hodín od prvých príznakov, akými sú prudké bolesti hlavy, zmätenosť, vysoké horúčky, vracanie, kožné vyrážky, obmedzený rozsah pohyblivosti v krku (takzvaný "stuhnutý krk"), kŕče či dokonca bezvedomie, dochádza ku kolapsu organizmu, uvádza npz.sk.

Poškodenie mozgu, mŕtvica a dokonca paralýza sú ďalšie z vážnych príznakov bakteriálnej meningitídy. Vďaka včasnej liečbe sa však mnohí dokážu zotaviť. Pokračovanie na ďalšej strane.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});