Ako sa stať šťastnejšou a úspešnejšou? Táto štruktúra vám pomôže začať nový život!

Vďaka tzv. enneagramu si môžete vybudovať lepší a príjemnejší život. Naučí vás opustiť staré zvyky, ktoré už pre vás nie sú prospešné ...

Vďaka tzv. enneagramu si môžete vybudovať lepší a príjemnejší život. Naučí vás opustiť staré zvyky, ktoré už pre vás nie sú prospešné a ukáže, ako si vybudovať nové.

Fotogaléria

Enneagram popisuje deväť ochranných taktík, ktoré ste si vybudovali už ako deti. Vtedy pre vás možno boli prospešné, no v dospelom živote môže byť takáto taktika skôr prekážkou. Dôležité je uvedomiť si, kde ste uviazli a akú taktiku ste si vytvorili. Potom môžete svoje správanie vedome zmeniť a osobnostne rásť.

Na začiatku je potrebné určiť svoj typ enneagramu a všímať si, kedy a ako ho aplikujete. Pamätajte však na to, že učiť sa môžete od každého z deviatich typov osobností.

Enneagram je obľúbeným nástrojom medzi manažérmi a personalistami. Účinný nástroj predstavuje aj v partnerskej terapii alebo pri výchove detí.

1. Reformátor
Tento typ osobnosti má neustálu túžbu niečo zlepšovať. Má perfektný zmysel pre detail, a preto svoje okolie často považuje za chaotické. Jedinec tohto typu je pomerne tvrdohlavý a neúnavne bojuje za svoje ciele a vylepšenia. Zároveň si bolestne uvedomuje aj svoje nedostatky.

Problém nastane, keď príde na spolužitie s Reformátorom. Večné zdokonaľovanie sa totiž netýka iba ich materiálnych statkov, ale vylepšiť sa snažia aj všetkých okolo seba. A to aj v prípade, že protistrana o to nemá záujem alebo nevidí dôvod na zlepšenie. Môže sa preto stať, že Reformátor ostane sám, pretože je jednoducho otravný.

Táto VLASTNOSŤ ručí za šťastie v láske: Uistite sa, že ju máte aj vy a pracujte na jej rozvoji - čaká vás naplnený vzťah Zobraziť článok

Čo s tým? Znížte svoje očakávania od seba a od ostatných okolo vás. Naučte sa byť v pohode s tým, že robíte dobrú prácu. Spriateľte sa so svojím vnútorným kritikom. Pamätajte, že existuje viac ako jeden správny spôsob. Naučte sa dôverovať svojim inštinktom a relaxovať.

2. Pomocník
Ľudia tohto typu odvodzujú svoju sebaúctu z podpory druhých. Robia všetko preto, aby urobili radosť niekomu inému. Rozdávanie lásky a podpory vnímajú ako zmysel života a usilujú sa o harmonické udržanie svojej sociálnej štruktúry.

Rýchla či pomalá? Nebudete veriť, ale TOTO všetko o vás prezradí váš štýl chôdze! Zobraziť článok

Robia veľa dobra, no v skutočnosti tým sledujú len seba. Negatívne je, že nič nerobia nezištne a potrebujú nekonečné prejavy vďaky. Ak ich nedostanú, môže to vyvrcholiť do hysterického záchvatu na oko pokojného Pomocníka. Keďže zanedbáva sám seba, má sklony k depresiám a vyhoreniu.

Čo s tým? Ako Pomocník si môžete vybudovať zdravé návyky uznaním svojej hodnoty. Naučte sa identifikovať a uznať svoje vlastné potreby a pocity, aby ste dostali pomoc od iných. Využite svoj hnev a frustráciu ako znak toho, že identifikujete potreby, ktoré nie sú naplnené. Naučte sa uznať svoje hranice a akceptujte sa taký, aký ste.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať
Najštýlovejší kabát tejto zimy? Jednoznačne SCOAT! Zistite, ako vyzerá kúsok, ktorý musíte mať Zobraziť článok...
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky
Kravata je späť! Ako a s čím ju nosiť? Takto si ju ľahko a EFEKTNE nastajlujú aj začiatočníčky Zobraziť článok...
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom!
Nový NÁDHERNÝ trend vám dodá ženskosť: Tento vlasový doplnok si zamilujete, pristane krátkym aj dlhým účesom! Zobraziť článok...
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN!
Vynaliezavý lesbický pár zaskočil španielsku cirkev svadbou: Ich šťastie trvalo len krátko, to, čo sa dialo potom, je ako ZLÝ SEN! Zobraziť článok...
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko?
Syndróm rytiera: POZOR, nemá to nič spoločné so skutočnou láskou! Prečo môže byť toxické, ak váš partner robí pre vás všetko? Zobraziť článok...
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich!
Ako sa zbaviť NEPRÍJEMNÉHO svrbenia pokožky hlavy? Existujú efektívne riešenia, ktoré vám uľavia. Kočky, nepodceňujte ich! Zobraziť článok...
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží
Máte s partnerom zdravý a pevný vzťah? Presvedčte sa! TOTO sú 3 jasné znaky, že vaša láska vydrží Zobraziť článok...
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah!
Strategická neschopnosť ALEBO keď sa partner vyhýba domácim prácam: POZOR, nemôžete robiť všetko SAMA, zničíte si vzťah! Zobraziť článok...
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí
Obklopujú vás energetickí UPÍRI? Možno si za to môžete sami! Toto sú 3 dôvody, prečo priťahujete negatívnych ľudí Zobraziť článok...
Ďalšie články
});