Kaki alebo persimon je pokrmom bohov. Možno práve preto sa ho ujali dvaja hviezdni šéfkuchári a vytvorili netradičný sviatočný šalát.
Šéfkuchári Ethel Hoon a Jakob Zeller z reštaurácie Klösterle v rakúskom Zugertal sa stretli v kuchyni vo Fävikene vo Švédsku. Tam vládnu dlhé zimy a jedlá sa vyrábajú výlučne z regionálnych surovín, ktoré sa často rôzne uchovávajú, aby boli dostupné po celý rok.
„Kaki zbierame v októbri a nechávame dozrieť v našej pivnici, kým nie je dokonale mäkké a nemá medovú chuť,“ hovorí Zeller.
„Kaki alebo persimon je ideálnym ovocím na zimný šalát z horkých listov. Pokiaľ ide o nás, radi udržiavame jedlá jednoduché – pracujeme s tak skvelými produktmi, tak prečo ich prípravu zbytočne prekombinovať?" Uvažujú majstri.
Nasledujúci recept je jednoznačným dôkazom toho, že aj v zime môžu byť chute stále výrazné a ingrediencie autentické. "Vždy sa trochu pohráme, zimnú horkosť zmiešame s čímkoľvek, čo sme konzervovali počas teplých mesiacov (v tomto prípade pikantným jablkovým octom), aby sme dosiahli vzrušujúcejší a farebnejší výsledok," hovorí Zeller, rodák z Južného Tirolska.
Na štyri porcie šalátu s kaki potrebujete:
Jablkový vinaigrette
150 g jablkovej šťavy
¼ lyžičky agar-agaru
25 g jablčného octu
15 ml olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Na opečený ovos
50 g soleného masla
25 g ovsa
Na šalát
Listy čakanky
2 kaki (alebo 2 sladké jablká)
Postup na ďalšej strane.