Kardemumabullar. Tak nazývajú kardamómové uzlíky vo Švédsku - krajine pôvodu tejto nezameniteľnej pochúťky.
V chladných severských krajinách ich podávajú najmä počas tzv. "FIKA" (niečo na spôsob čaju o piatej alebo malá prestávka na kávu so sladkým pečivom).
Doprajte si ju aj u vás doma
... s kardamómovými uzlíkmi z kysnutého cesta! Ich príprava je pomerne jednoduchá a suroviny sú dostupné bez problémov aj v našich končinách.
Hlavnými hrdinami sú kardamóm a škorica - hrejivé koreniny ako stvorené na jeseň. Ich vôňu perfektne dopĺňa sirup z pomarančovej šťavy.
Snáď najväčšou výzvou je kardamómové uzlíky pekne zapliesť. Na internete existuje veľa návodov ako na to, napríklad:
Budete potrebovať:
Cesto:
250 ml polotučného mlieka alebo rastlinnej alternatívy
55 g trstinového alebo bieleho cukru
1 balíček sušeného droždia
400 g hladkej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
65 g masla
štipku soli
2 ČL mletého kardamómu
Náplň:
80 g masla
70 g trstinového cukru
2 ČL škorice
4 ČL mletého kardamómu
Pomarančový sirup:
100 ml čerstvej pomarančovej šťavy
50 g trstinového alebo bieleho cukru
Postup na ďalšej strane.