Pečeň patrí medzi najdôležitejšie orgány ľudského tela. Má významnú úlohu pri metabolizme, slúži od detoxikácie organizmu, cez premenu cukrov a tukov, až po tvorbu žlče.
Plní množstvo dôležitých úloh (takmer 500), na ktorých je bezprostredne závislý celý náš organizmus. Je jedným z našich najdôležitejších ochranných štítov, snaží naše telo očistiť od nahromadených toxínov. Predstavte si ju ako prirodzený filter všetkého skonzumovaného. Bez pečene sa jednoducho nedá žiť.
Preto je dobré vedieť, čo jej škodí, aby sme si ju nechtiac neotrávili. Hoci má pečeň skvelú schopnosť autoregenerácie, netreba ju zbytočne preťažovať.
Nasledujúce potraviny konzumujte s mierou, aby ste sa vyhli problémom s pečeňou:
Alkohol
Slováci majú celkovo vysokú spotrebu alkoholu, a nakoľko 90 percent nápojov spracováva práve pečeň, môže alkohol vážne poškodiť jej bunky. Pečeň by namiesto tvrdej pálenky radšej objednala víno alebo pivo.
Soľ
Jej nadmerný príjem môže spôsobiť opuchy a dehydratáciu, keďže zadržiava tekutiny, takže môže poškodiť aj tkanivá, a výrazne pečeň zaťažiť.