Nemusíte kupovať na vianočných trhoch. Chutne (a hlavne lacnejšie) si ich viete pripraviť vo vlastnej plynovej rúre.
Podľa skúseností s vlastnou rúrou pečte gaštany na min. 200 °C, niekde je optimálne až 240 – 250 °C počas 30 minút. Ak sa škrupina rozdelila či trochu stmavla, určite sú hotové. Ich mäkkosť môžete skontrolovať aj ostrým nožom. Že sú najlepšej ceste byť vytiahnuté, prezradí zlatistá farba a lákavá vôňa v celej kuchyni.
Po vybratí z rúry ich môžete (ale nemusíte) dať na chvíľu do uzatvárateľnej dózy, aby ich unikajúce teplo zmäklo. Nechajte ich nakoniec ešte chvíľu vychladnúť, tak aby vás nepálili pri odstraňovaní tmavohnedej šupky. Teraz to pôjde celkom ľahko.
Či už priamo pečené, alebo vo forme gaštanového pyré, sa dajú využiť v kuchyni od malých dezertov (napr. so sladkou šľahačkou a drobným ovocím) až po plnky do mäsa či krémovej polievky.
Priaznivé účinky jedlých gaštanov:
- obsahujú vitamíny C, B, E a K
- je v nich železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík, horčík
- podporujú krvný obeh a vyplavovanie škodlivých látok z pečene
- poskytujú úľavu kĺbom, pomáhajú proti únave a pri bolestiach hlavy
- neobsahujú lepok
Ako sa vám ich podarilo správne upiecť, nám môžete nám dať pokojne o tom vedieť cez naše profily na Instagrame a Facebooku.