Ani počas diéty si nemusíte odopierať chuť syra. Našťastie existuje nespočetné množstvo druhov, stačí si len vhodne vybrať.
Aký syr si dopriať pri diéte?
Chuť, hustota a nutričná hodnota závisia od spôsobu výroby a druhu použitého mlieka. Syr s nízkym obsahom sacharidov je v tomto období dobrým zdrojom dôležitých bielkovín a vápnika. Bielkoviny okrem zachovania svalov zvyšujú aj sýtosť.
Niektoré syry dokážu podporovať črevnú flóru aj vďaka obsiahnutým probiotikám.
Počas chudnutia ich preto nemusíte vylúčiť z jedálnička, namiesto toho syry premyslene nakupujte, dôkladne čítajte etikety produktov a uprednostnite ich nízkotučné verzie. Čo by ste povedali nasledujúci výber?
Mozzarella
Mäkká a vlhká biela pochúťka je neodmysliteľnou ingredienciou talianskej gastronómie (napr. šalát caprese). Väčšinou sa vyrába z kravského alebo byvolieho mlieka, a má nižší obsah kalórií a sodíka. Navyše obsahuje probiotiká, ktoré zlepšujú črevnú flóru a imunitný systém.
Sto gramov mozzarelly obsahuje asi 300 kalórií, 22 gramov bielkovín a 22 gramov tuku. V predaji je k dispozícii aj nízkotučná verzia.