Švédske kardamómové uzlíky vás naladia na Vianoce! Takto si slávnu voňavú dobrotu pripravíte SAMA

Kardemumabullar. Tak nazývajú kardamómové uzlíky vo Švédsku - krajine pôvodu tejto nezameniteľnej pochúťky.

Kardemumabullar. Tak nazývajú kardamómové uzlíky vo Švédsku - krajine pôvodu tejto nezameniteľnej pochúťky.

Fotogaléria

Postup
Do teplého mlieka vmiešajte časť cukru, sušené droždie a nechajte droždie vzísť. Múku zmiešajte so zvyšným cukrom, kardamómom a soľou. Pridajte kvások, zmäknuté maslo a vypracujte hladké a lepivé cesto.

Hotové cesto vložte do naolejovanej misy, zakryte čistou utierkou a odložte na teplé miesto, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Zatiaľ si pripravte náplň a sirup. Zmäknuté maslo nakrájané na menšie kocky zamiešajte s cukrom a koreninami. Náplň musí byť jednotná, bez viditeľných kúskov masla alebo zhlukov korenín.

Sirup si pripravte v hrnci. Zmiešajte šťavu z pomaranča a cukor. Na nízkom plameni ho povarte približne 10-15 minút, aby sa časť šťavy odparila a sirup zhustol.

Vykysnuté cesto vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika a natrite naň náplň pomocou príborového nožíka. Rozdeľte si cesto na výšku na tretiny, no nekrájajte. Tretiny si len naznačte. Následne vrchnú tretinu cesta preložte smerom dolu tak, aby zakryla prostrednú tretinu.

Potom preložte spodnú tretinu smerom hore a opäť prekryte prostrednú tretinu. Cesto by malo byť preložené ako list v dlhej obálke. Takto preložené cesto ešte raz jemne rozvaľkajte.

V poslednej fáze nožom rozkrájajte cesto na pásiky, široké približne 2 cm. A poďme na tvarovanie:

Pásik cesta si omotávate okolo prsta a zároveň ním točíte. Predstavte si to ako obiehanie planéty Zem okolo Slnka. Zem sa točí okolo Slnka (prsta) a zároveň okolo svojej osi (zatáčate). Dielo dokončíte tak, že koniec uzlíka zavediete dostratena zospodu uzla.

Uzlíky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočným rozostupom. Nechajte ich ešte približne 15 minút kysnúť a potom pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, asi 13 minút.

Dávajte pozor! Uzlíky sa pečú rýchlo a aj dve minúty navyše ich môžu zničiť. Ihneď po upečení ich potrite pomarančovým sirupom. Dobrú chuť!

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});