Geniálna Madam Curie svojimi objavmi zmenila svet: Prvá žena, ktorá získala Nobelovu cenu, si ale TÝMTO podpísala ortieľ smrti!

Bola významnou francúzsko-poľskou vedkyňou na poli chémie a fyziky. Lenže prelomové dielo, ktoré ju preslávilo, viedlo aj k jej zániku.

Bola významnou francúzsko-poľskou vedkyňou na poli chémie a fyziky. Lenže prelomové dielo, ktoré ju preslávilo, viedlo aj k jej zániku.

Fotogaléria

Maria Sklodowska sa narodila 7.11.1867 vo Varšave do intelektuálnej a chudobnej rodiny so štyrmi deťmi. Jej otec bol učiteľom matematiky a fyziky, ktorý mal kvôli svojim politickým názorom problém udržať si prácu.

Malá Mária strávila prvé roky v internátnej škole, ktorú viedla jej oddaná katolícka matka. Tá zomrela na tuberkulózu, keď mala Maria 11 rokov, a tak hľadala útočisko pomáhaním otcovi v jeho laboratóriu. Tichý, racionálny svet pipiet a riešenia problémov bol ďaleko od politických nepokojov tej doby.

Zlé správy sa komunikujú ťažko, o to dôležitejšie je nepodľahnúť emóciám.
Monike diagnostikovali RAKOVINU v pokročilom štádiu: Nevládala som už ani uvariť obed, môj syn zúfalo plakal, vedel, že toto nemusím prežiť Zobraziť článok

Neskôr študovala na univerzite v Paríži, kde ako prvá žena v histórii urobila prijímacie skúšky na univerzitu Sorbonna na fakultu fyziky a chémie.

Tam sa zoznámila so svojím budúcim spolupracovníkom a manželom, Pierrom. Spolu objavili dva nové prvky: rádium a polónium, ktoré pomenovala podľa svojho rodného Poľska. Pokračovanie na ďalšej strane. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});