Najromantickejšie zámky Európy: Extravagantné Ravadinovo, nebudete chcieť odísť!

Nadchýňajú vás hrady a zámky? Rady si len na chvíľu sadnete medzi ich mohutné múry a vo fantázii vám bežia obrazy z minulosti, ako mohlo ...
  • Zdroj: Getty/Multipedia

Nadchýňajú vás hrady a zámky? Rady si len na chvíľu sadnete medzi ich mohutné múry a vo fantázii vám bežia obrazy z minulosti, ako mohlo toto miesto kedysi vyzerať? Ak ste navyše romantické duše, tak tento nový „seriál“ bude pre vás ako stvorený.

Zámok „Zamilovaný do vetra“

Ak idete z bulharského Burgasu na juh po pobreží Čierneho mora (pri Sozopole), tak ho nemôžete vynechať. Stojí kúsok od diaľnice uprostred farmárskeho poľa.

Miesto je zhmotneným snom Georgiho Kostadinova Tumpalova (1956), ktorý je jeho nadšeným architektom, dizajnérom a staviteľom.

História rozprávkového sídla nesiaha do temného stredoveku, ale len do roku 1996, ktorej predchádzala dvadsať ročná výstavba. Štýl je napriek tomu očarujúci.

Na stavbu bolo použitých 20 000 ton kameňa špeciálne vyťaženého z útrob pohoria Strandža, ktorý je použitý od plotu, cez umelé jazierka, múry, veže, kaplnku a podzemie.

Použitý kameň navyše obsahuje stopy mikrodiamantov, vďaka ktorým stavba mení svoju farbu – ráno má ružové odtiene, cez deň zbelie a pri splne mesiaca – žiari.

Z vtáčej perspektívy má zámok tvar kríža. Kombinuje rôzne stavebné a dekoračné štýly a materiály a rozhodne je zaujímavé vidieť, ako museli niektoré starobylé hrady vyzerať, keď boli novostavby. Vonku je konštrukcia zdobená mosadznými ozdobami.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});