Jana Pifflová Španková upozorňuje na vážne problémy v onkológii: Predbehlo nás Rumunsko aj Kazachstan

Denisa žila s metastatickým nádorom prsníka 9 rokov. Nádor jej metastázoval do pečene a liečba ciklibmi (cielená molekulárna liečba zameraná ...

Denisa žila s metastatickým nádorom prsníka 9 rokov. Nádor jej metastázoval do pečene a liečba ciklibmi (cielená molekulárna liečba zameraná na zastavenie rozmnožovania karcinogénnych buniek) bola jej jedinou možnosťou. Žiaľ, žiadosť o preplatenie jej slovenské úrady zamietli. 

Fotogaléria

"Je potrebné, aby im pred samotným operačným zákrokom bola čo najskôr poskytnutá najlepšia dostupná liečba pre zlepšenie ich šance na vyliečenie.

Sme presvedčení, že slovenským ženám by mal byť poskytnutý pohodlnejší prístup k liečebnej starostlivosti. Vždy, keď je to možné, mali by mať možnosť zvoliť si orálnu či podkožnú formu podávania liečby namiesto vnútrolžilovej liečby," myslí si Španková.

Zlepšenie v nedohľadne?

Na Slovensku žije s rakovinou prsníka viac ako 30 tisíc žien a žiaľ, vývoj nie je optimistický. Príručka pre pacientov s rakovinou prsníka ESMO z roku 2018 uvádza, že na rakovinu prsníka zomrie ročne okolo 900 žien. Navyše, stále platí, že približne 30 percent Sloveniek je diagnostikovaných v pokročilých štádiách ochorenia.

Žiaľ, v mnohých prípadoch zohráva úlohu ľahostajnosť. Stovky žien zomierajú úplne zbytočne, pretože pravidelne neabsolvujú skríningové mamografické vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť rakovinu včas – v štádiu, kedy sa dá liečiť. 

Povedomie o rakovine prsníka je napriek alarmujúcej situácii stále nízke. Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie má 1,33 milióna žien, pričom túto možnosť využije menej ako 30 percent z nich.

Mamografia nie je strašiak

Skríningovým mamografickým vyšetrením prsníkov sa kontrolujú ženy, ktoré nepociťujú žiadne priame známky prítomnosti nádorového ochorenia prsníka.

Mamografické a každoročné preventívne prehliadky u gynekológa sú samozrejmosťou!
STOP UZ NEAKTUALNY Pacientka s rakovinou prsníka: Na problém neupozorňujú iba hrčky! Tento signál vydesil mňa Zobraziť článok

V kombinácii s ďalšou kvalitnou dodatočnou diagnostikou znižuje mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka (u žien vo veku medzi 50 a 69 rokmi, ktoré sú najviac ohrozenou skupinou) až o jednu tretinu!

Zároveň by každá dospelá žena mala každý mesiac absolvovať samovyšetrenie. Existujú rôzne metódy, podstatné však je, aby sa dôkladne prehmatal celý prsník. Dôležité je skontrolovať aj lymfatické uzliny v podpazuší, bradavky a časť hrudníka v nadkľúčnej oblasti.

"Myslime na prevenciu, no zároveň bojujme za dostupnú a modernú liečbu, akú majú pacientky v okolitých európskych krajinách," vyzýva Španková. 

"Nechceme, aby ťažko choré ženy s metastatickým karcinómom prsníka na Slovensku museli míňať svoju energiu a čas na vyčerpávajúci boj o liečbu, na ktorú majú právo. Nechceme, aby na záchranu svojho života museli predávať svoj majetok či zadlžovať svoje rodiny. Nechceme sa už dozvedať o srdcervúcich osudoch žien, ktorým opakovane odmietajú liečbu a ktoré túžia žiť!"

V okolitých krajinách Európy sú už dostupné ďalšie nové moderné spôsoby liečby, ktoré zlepšujú vyhliadky onkologických pacientok s rakovinou prsníka na lepší a dlhší život, niektoré aj na vyliečenie. Držme si palce, aby sme okolité krajiny v tomto zmysle čoskoro dobehli.

Prevencia je v boji proti chorobám kľúčová!
Najzákernejšie typy rakoviny? Najnebezpečnejší nádor sa v tele vyvíjajú potichu! Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});