Jana Pifflová Španková upozorňuje na vážne problémy v onkológii: Predbehlo nás Rumunsko aj Kazachstan

Denisa žila s metastatickým nádorom prsníka 9 rokov. Nádor jej metastázoval do pečene a liečba ciklibmi (cielená molekulárna liečba zameraná ...

Denisa žila s metastatickým nádorom prsníka 9 rokov. Nádor jej metastázoval do pečene a liečba ciklibmi (cielená molekulárna liečba zameraná na zastavenie rozmnožovania karcinogénnych buniek) bola jej jedinou možnosťou. Žiaľ, žiadosť o preplatenie jej slovenské úrady zamietli. 

Fotogaléria

Nasledovala obojstranné odstránenie prsníkov. Nie na Slovenku, ale v Budapešti, kde jej zároveň počas operácie urobili aj plastiku. "Vďaka tomu som nezažila ten šokujúci pocit prázdnej hrude." Reč je o zákroku, ktorý sa v našej krajine robí iba výnimočne. Operáciu v zahraničí jej zdravotná poisťovňa neuhradila.

"Neviem, čo bude, keď sa nám minú peniaze. Celý čas sa podporujeme, manžel sa bez mihnutia oka vzdal auta. Naozaj je však toto jediný spôsob, ako zostať nažive? Dokedy to vydržíme?" Kládla si otázku odhodlaná  Denisa, ktorá svoj urputný boj o život napokon prehrala v apríli tohto roku.

Na chvoste

Denisa však nie je iba "chybou v systéme". Rovnaký problém majú stovky Sloveniek s metastatickým nádorom prsníka. Liečba tzv."ciklibmi" sa onkologickým pacientkam poskytuje od roku 2016 napríklad v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či dokonca v Rumunsku a Kazachstane.

U nás nie je stále kategorizovaná a poskytuje sa pacientkam len na výnimku odsúhlasenú zdravotnými poisťovňami. Takmer nedostupné sú aj ďalšie formy modernej onkologickej liečby. 

"Chceme, aby aj slovenskí pacienti dostávali túto liečbu v porovnateľnom čase ako v okolitých krajinách. Skrátenie čakania znamená viac šancí na život," hovorí prezidentka aliancie Nie rakovine Jana Pifflová Španková, podľa ktorej musí štát urobiť viac aj pre pacientky s HER2-pozitívnym včasným nádorom prsníka, ktoré sú vystavené vysokému riziku návratu ochorenia.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});